Israelul, disperat să comande noi nave de război

În contextul amplificării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Israelul ia măsuri pentru a-şi actualiza capabilităţile de luptă ale Marinei sale.
Navă de luptă israeliană în largul coastei Fâşiei Gaza, în timpul operaţiunii Protective Erdge, 28 iulie 2018.
Navă de luptă israeliană în largul coastei Fâşiei Gaza, în timpul operaţiunii Protective Erdge, 28 iulie 2018. (Captură Foto)

Mediterana se umple rapid cu nave de luptă tot mai mari şi mai sofisticate în timp ce Marina israeliană a rămas în urmă. Tel Aviv-ului îi lipsesc noile tipuri de nave necesare pentru a face faţă provocărilor la adresa ţărmurilor şi activelor sale maritime.

Avantajul maritim al Israelului s-a diminuat drastic în cursul anului trecut, conform unui articol publicat de website-ul Debkafile. Astfel, Egiptul a primit în luna iunie primul dintre cele două portelicoptere franceze din clasa Mistral, Gemal Abdel Nasser, urmând ca cel de-al doilea să fie livrat în aproximativ două luni. Fiecare portelicopter poate transporta 46 de elicoptere de atac. La rândul ei, Rusia şi-a deplasat în Mediterană portavionul său, precum şi o flotă de crucişătoare, submarine şi nave de suprafaţă cu capacităţi nucleare.

Micuţa şi învechita flotă a Israelului trebuie să facă faţă şi ameninţărilor ridicate de noi inamici precum organizaţii teroriste, inclusiv comandourile maritime ale Hamas din Fâşia Gaza, sau submarinele de capacitate mică operate de diverse organizaţii jihadiste în Marea Roşie. Jihadiştii le-au achiziţionat de la grupurile criminale din America de Sud, care le-au folosit pentru a face trafic de droguri, şi le-au îmbunătăţit pentru a putea transporta terorişti cu arme şi echipamente.

Mai mult, pe lângă apărarea graniţelor naţionale, Marina Israelului este responsabilă şi de protejarea navelor comerciale care se îndreaptă spre sau părăsesc Israelul, de protejarea platformelor petroliere, a gazoductelor şi a cablurilor optice subacvatice, de aplicarea blocadei asupra Fâşiei Gaza şi de protejarea porturilor israeliene.

Grăbindu-se să refacă avantajul maritim al Forţelor de Apărare Israeliene, Ministerul Apărării şi Marina fac presiuni asupra contractorului american în domeniul Apărării, Lockheed Martin, care a câştigat în luna iulie un contract în acest scop, să finalizeze cât mai rapid evaluarea viabilităţii operaţionale a unei noi nave de luptă, compatibilitatea acesteia cu nevoile militare ale Israelului, cu teatrul său de operaţiuni maritime şi abilitatea [navei] de a face faţă ameninţărilor pe care le înfruntă Israelul în Marea Mediterană şi Marea Roşie.

Preţul ridicat stabilit pentru această evaluare (aproximativ 5,2 milioane de dolari) şi intervalul scurt de timp (nouă luni) acordat cercetătorilor de la Lockheed Martin pentru a produce rezultate atestă urgenţa nevoii Marinei israeliene pentru un nou tip de navă de luptă, şi anume nava de luptă pentru litoral (LCS), pe care SUA a început să o folosească pentru a-şi păzi ţărmurile.

Aceste nave au o semnătură radar minimă şi sunt capabile să atingă viteze ridicate raportat la mărimea lor. În plus, ele pot găzdui elicoptere, pot transporta soldaţi, opera drone şi pot transporta şi depozita vehicule blindate.

Aceste LCS-uri sunt dotate cu piese de artilerie, rachete şi sisteme electronice de luptă.

LCS-urile ar putea umple golul existent în sistemul de apărare al Israelului şi i-ar putea da posibilitatea să facă faţă mai bine ameninţărilor asimetrice la adresa ţărmurilor sale.

În prezent, cele mai sofisticate şi costisitoare nave ale Marinei israeliene sunt trei submarine din clasa Dolphin. Alte două submarine de acest tip se vor alătura flotei în 2018, respectiv 2019. Ele reprezintă vârful de lance al capabilităţilor secrete israeliene de război. Potirvit mass-mediei, unele dintre aceste sumbarine transportă rachete nucleare.

Punctul slab al acestor submarine este că funcţionează cu motoare diesel care sunt învechite comparativ cu submarinele cu propulsie nucleară.

Marina israeliană foloseşte, de asemenea, o gamă variată de alte nave de diferite mărimi şi capabilităţi în termeni de viteză, vizibilitate, transport de trupe, arme din dotare şi sisteme de informaţii.

Niciuna dintre acele nave folosite deja de Marina israeliană nu oferă însă un răspuns potrivit la noul tip de război terorist care ar putea ameninţa ţărmurile Israelului. Tel Aviv-ul tinde, prin urmare, să renunţe la cele două submarine Dolphin suplimentare, comandate în Germania, şi, în schimb, să-şi actualizeze capabilităţile Marinei sale prin achiziţionarea de LCS-uri, care sunt mai bine echipate pentru nevoie sale în continuă schimbare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe