Comandant iranian de rang înalt inspectează graniţa israeliano-siriană

Israelul s-a arătat îngrijorat de vizita unui important general iranian în Siria, inspectând linia de demarcaţie ce divide Înălţimile Golan.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria. (Captură Foto)

Un general iranian de rang înalt a vizitat recent graniţa israeliano-siriană făcând un tur într-un oraş aflat la limita zonei de demarcaţie cu Israelul, a raportat miercuri agenţia de ştiri iraniană semi-oficială Fars.

Este pentru prima dată când guvernul a mediatizat o vizită efectuată în zonă de un oficial senior al regimului.

Generalul Mohammad Reza Naqdi – comandantul forţei paramilitare Basij, o imensă organizaţie de voluntari ce acţionează sub tutela Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului şi care îndeplineşte misiuni pentru menţinerea securităţii interne – a călătorit în oraşul Quneitra, în sud-vestul Siriei. În plus, el a inspectat linia de demarcaţie ce divide Înălţimile Golan, un platou stâncos strategic lângă graniţă pe care Israelul l-a controlat de la Războiul de Şase Zile din 1967.

Raportul Fars nu a furnizat alte detalii asupra scopului călătoriei şi nici detalii despre momentul în care a avut loc, afirmând doar că vizita a avut loc recent. Agenţia oficială de ştiri a forţei Basij a raportat pentru prima dată despre această situaţie miercuri dimineaţa şi a publicat fotografii cu Naqdi. Organismele media regionale au susţinut că este pentru prima dată când Teheranul recunoaşte o astfel de vizită din partea unui oficial senior iranian în apropierea graniţei dintre Israel şi Siria.

În 17 iulie, Israelul a declarat că armata sa a tras două rachete Patriot asupra unei drone neidentificate ce a zburat în spaţiul aerian israelian dinspre Siria fotografiind poziţii militare israeliene. Oficialii au declarat că ar putea fi vorba de o dronă de producţie rusească. Cu două săptămâni înainte, în 4 iulie, Israelul a lovit două ţinte militare siriene în Golan după ce focuri de armă rătăcite au avariat gardul de securitate construit de-a lungul liniei de demarcaţie.

Iranul şi gruparea libaneză Hezbollah au investit puternic în Siria, luptând alături de armata siriană, pentru a-l menţine la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, şi împotriva grupurilor rebele, dintre care unele sunt susţinute de SUA.

Oficialii israelieni sunt îngrijoraţi de faptul că Iranul şi Hezbollah vor folosi războiul din Siria pentru a crea un nou front împotriva Israelului în partea sudică a ţării arabe. Iar vizita lui Naqdi ar putea amplifica temerile că Teheranul încearcă să creeze posturi militare în apropiere de Quneitra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe