Francois Hollande: coloniile israeliene sunt o “ameninţare”

Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat în privinţa “fragilităţii” situaţiei din Orientul Mijlociu, susţinând că activităţile continue ale Israelului de construire de colonii reprezintă o ameninţare.
Francois Hollande
Francois Hollande (Chip Somodevilla/Getty Images)

Într-o întâlnire cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, desfăşurată în Paris joi, Hollande a discutat despre un recent raport al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Uniunea Europeană, Rusia şi ONU), care a susţinut că “Israelul ar trebui să suspende politica construirii şi expansiunii coloniilor”.

“În timp ce ultimul raport al Cvartetului arată că soluţia cu două state este ameninţată de construirea continuă a coloniilor, există o nevoie urgentă de a recrea o perspectivă politică”, a susţinut Hollande într-o rară critică la adresa Israelului.

Parisul este deja în conflict cu Israelul în ceea ce priveşte planurile Franţei de a revitaliza negocierile suspendate între Tel Aviv şi palestinieni. Hollande şi-a reiterat “angajamentul” pentru acest plan în cadrul întâlnirii de joi seara cu Abbas.

Dar directorul general de la Ministerul israelian de Externe, Dore Gold, a descurajat iniţiativa, susţinând că Tel Aviv-ul va boicota probabil o conferinţă internaţională privind conflictul din Orientul Mijlociu în Paris dacă aceasta va fi lansată în acest an.

“Nu am fost invitaţi la prima rundă... Mă îndoiesc că vom fi acolo la a doua rundă, deoarece am fost foarte clari în privinţa problemelor noastre şi această schemă franceză”, a susţinut Gold.

Israelul şi-a condiţionat participarea la conferinţa planificată de negocieri directe cu palestinienii, care le-au respins.

Discutând vineri cu ziarul The Times of Israel, Gold a declarat că “iniţiativa franceză din păcate este o alternativă pentru negocierile directe”.

Palestinienii susţin că discuţiile directe cu israelienii nu au niciun rost înainte ca Tel Aviv-ul să suspende expansiunea coloniilor sale în teritoriile palestiniene ocupate.

SUA, Uniunea Europeană, Rusia şi ONU, care formează Cvartetul, au condamnat coloniile în raportul lor de la începutul acestei luni, cerând Israelului să pună capăt politicii sale de “desemnare a pământului pentru utilizare exclusiv israeliană şi de blocare a palestinienilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe