Proprietarul ziarului Haaretz face valuri: Israelul este o ţară "malefică"

Proprietarul influentului ziar liberal israelian Haaretz a răspuns la întrebarea dacă ţara sa este “malefică” declarând: “Răspunsul este în mod clar (şi din nefericire) un răsunător da”.
Amos Schocken, proprietarul ziarului liberal israelian Haaretz.
Amos Schocken, proprietarul ziarului liberal israelian Haaretz. (Captură Foto)

Amos Schocken - proprietarul veteran al Haaretz, un influent ziarul liberal israelian şi o populară sursă de informaţii pentru jurnaliştii şi diplomaţii internaţionali şi pentru activiştii anti-Israel - a făcut declaraţia pe Twitter. Schocken a precizat că opinia sa se bazează pe tratamentul aplicat de Israel solicitanţilor de azil, făcând referire la valurile de imigranţi ilegali din Africa ce au fost opriţi de construirea unui zid de-a lungul graniţei Israelului cu Egiptul.

Întrebarea dacă Israelul este o ţară malefică a fost ridicată de ziarul lui Schocken, într-un editorial intitulat “Este Israelul o ţară malefică?”. Iar declaraţia lui Schocken pe Twitter a fost dată ca răspuns la adresele mai multor reporteri israelieni care au criticat articolul.

Schocken este cunoscut pentru poziţia sa deseori critică faţă de politica guvernamentală, iscând controverse majore în 2013 când i-a lăudat pe palestinienii care tocmai omorâseră o fetiţă de doar 4 ani aruncând cu pietre asupra automobilului în care călătorea. “Uneori trebuie să lupţi împotriva violenţei cu violenţă”, a comentat el.

Circulaţia ziarului Haaretz în Israel a scăzut semnificativ în ultimul deceniu pe fondul unor scandaluri în care a fost implicat ziarul, dar şi a unor concedieri, conglomerări sau reduceri de buget.

Conform Washington Free Beacon, cota de piaţă a ziarului Haaretz pentru print a scăzut la 3,9% în ultimul sondaj de piaţă, cea mai scăzută parte din istoria ziarului, comparativ cu 39,7% pentru Israel hayom, ziarul înfiinţat de Sheldon Adelson. Haaretz are un parteneriat de distribuţie cu New York Times, un alt ziar care experimentează reduceri de buget, conglomerări şi concedieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe