Israel către Rusia: Assad este în siguranţă în ceea ce ne priveşte, dar Iranul trebuie să plece din Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) dă mâna cu premierul israelian  Benjamin Netanyahu în timpul întâlnirii lor la Kremlin, Moscova, 11  iulie 2018.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) dă mâna cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul întâlnirii lor la Kremlin, Moscova, 11 iulie 2018. (Captură Imagine)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Rusiei, în timp ce se afla într-o vizită la Kremlin, că aliatul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, va fi în siguranţă din punctul de vedere al Israelului, însă Moscova ar trebui să încurajeze forţele iraniene să plece din Siria, a declarat un oficial israelian de rang înalt.

Mesajul a fost transmis de premierul Netanyahu în timpul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, a susţinut oficialul, la doar câteva ore după ce Israelul a doborât ceea ce a descris a fi o dronă siriană care a intrat în spaţiul său aerian, potrivit Reuters.

Israelul s-a aflat în stare de alertă ridicată întrucât forţele lui Assad avansează înspre poziţiile ocupate de rebeli în apropierea regiunii siriene Înălţimile Golan, o mare parte a acesteia fiind capturată de israelieni şi anexată în 1967, acţiune ce nu a fost recunoscută pe plan internaţional. Israelul este îngrijorat că Assad ar putea permite aliaţilor iranieni şi mişcării libaneze Hezbollah să îşi stabilească poziţii în apropierea liniilor israeliene sau că forţele siriene ar putea sfida demilitarizarea Înălţimilor Golan impusă în 1974.

“Ei (Rusia) sunt interesaţi ca regimul Assad să fie stabil, iar noi suntem interesaţi ca iranienii să iasă afară (din Siria). Aceste două poziţii se pot ciocni sau se pot alinia”, a adăugat oficialul israelian.

“Nu luăm măsuri împotriva regimului Assad”, i-a precizat Netanyahu lui Putin la Moscova, fiind citat de oficialul respectiv, care a adăugat că liderul israelian aparent a primit asigurări că “ei (ruşii) îi vor scoate afară pe iranieni”.

Rusia a depus eforturi pentru a îndepărta forţele iraniene de Înălţimile Golan şi a propus ca acestea să fie menţinute la o distanţă de 80 km de acea zonă, dar propunerea nu reflectă cererea Israelului de excludere totală a forţelor iraniene din ţara arabă, împreună cu miliţiile care susţin Teheranul, a mai precizat oficialul israelian.

Oficialii ruşi nu au făcut comentarii imediat în legătură cu întâlnirea.

De când a întors cursul evenimentelor în favoarea lui Assad în războiul civil sirian prin intervenţia militară din 2015, Rusia a ignorat zecile de lovituri aeriene desfăşurate de Israel împotriva trupelor iraniene şi Hezbollah sau a transferurilor de arme către acestea şi a dat de înţeles în mod clar că doreşte ca atacurile să nu-l afecteze pe Assad.

Israelul a afirmat că o dronă siriană, aparent neînarmată şi proiectată pentru spionaj, a pătruns în spaţiul său aerian şi a fost doborâtă miercuri cu o rachetă Patriot în apropiere de Marea Galileei. Intercepţia a declanşat sirenele de alarmă în Înălţimile Golan şi în apropierea graniţei cu Iordania.

Miniştrii Cabinetului israelian au ameninţat în urmă cu câteva zile că vor deschide focul asupra forţelor siriene care pătrund în zona tampon a Înălţimilor Golan, ce a fost creată în 1974 pe baza unui armistiţiu monitorizat de ONU. Luna trecută, ONU a reînnoit mandatul forţei sale de monitorizare în Golan, UNDOF, iar miercuri a cerut tuturor părţilor să respecte armistiţiul.

Israelul a semnalat că este deschis la eventuale legături cu Assad, o recunoaştere tacită că acesta îşi reconsolidează puterea în faţa rebelilor şi a jihadiştilor din Siria.

În timpul guvernării Assad, Siria a purtat negocieri directe cu Israelul în SUA în anul 2000 şi discuţii indirecte intermediate de Turcia în 2008. Guvernul premierului Netanyahu a susţinut în mod clar că nu va ceda acum Înălţimile Golan şi a făcut lobby ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra regiunii ocupate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe