Se apropie summitul Trump-Putin. Nave ruseşti vor desfăşura exerciţii maritime cu rachete în largul coastei Siriei


Poză făcută la bordul fregatei ruseşti Amiral Essen în largul coastei siriene, în Marea Mediterană
Poză făcută la bordul fregatei ruseşti Amiral Essen în largul coastei siriene, în Marea Mediterană (Maria Antonova/AFP/Getty Images)

Conform celei mai recente “notificări pentru piloţi” (NOTAM), forţele maritime ruse din Mediterana vor găzdui un exerciţiu militar în largul coastei Siriei timp de câteva săptămâni. Exerciţiul va începe în 11 iulie, cu doar 5 zile înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin şi cel american Donald Trump să se întâlnească în capitala finlandeză Helsinki pentru a discuta despre situaţia complicată din Siria, precizează Zero Hedge.

Exerciţiul militar va avea loc în estul Mediteranei, într-o zonă situată între coasta siriană şi partea sudică a Ciprului. Portul sirian Tartus va fi rezervat pentru 10 până la 20 de nave de luptă care vor participa la exerciţii de tragere cu rachete în zilele de 11, 12, 18, 19, 25 şi 26 ale acestei luni, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS.

În timpul exerciţiului, spaţiul aerian va fi închis în zonă în intervalul orar 10:00 a.m. – 6:00 p.m., ora Moscovei. NOTAM a menţionat că Republică Turcă a Ciprului de Nord este “singura autoritatea legitimă şi competentă care oferă informaţii legate de traficul aerian şi aeronautic în interiorul limitelor spaţiului aerian consultativ”. De asemenea, potrivit NOTAM, Rusia nu recunoaşte notificările emise de administraţia cipriotă greacă a Ciprului de Sud.

De asemenea, TASS a menţionat că navele de luptă vor desfăşura exerciţii cu diverse arme ghidate. De asemenea, la exerciţiu va participa şi fregata rusească Amiral Essen, o fregată cu rachete ghidate din clasa Amiral Grigorovici – care aparţine Flotei Mării Negre din Sevastopol şi care este înarmată cu sistemul de rachete Kalibr.