Rusia nu recunoaşte puterile extinse ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Moscova nu recunoaşte autoritatea acordată de comunitatea internaţională Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) de a-i identifica pe cei responsabili de comiterea de atacuri cu arme chimice ilegale, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

“Moscova nu recunoaşte legitimitatea noului mecanism” care a fost creat în interiorul OPCW printr-un vot care a avut loc miercuri, a precizat Riabkov în comentariile publicate joi de diverse agenţii ruse de ştiri.

“Perspectivele şi viitorul convenţiei au devenit foarte vagi... Vom trage concluzii serioase din ceea ce se întâmplă”, a adăugat el, potrivit RFE/RL.

În cadrul unei sesiuni speciale a OPCW, ce a avut loc miercuri la Haga, a fost aprobată, cu 82 de voturi pentru şi 24 împotrivă, o propunere promovată de britanici care aparent urmăreşte să îi identifice pe cei aflaţi în spatele atacurilor chimice din Siria, Marea Britanie şi alte ţări.

Dar Rusia şi aliaţii săi Siria şi Iran au declarat că decizia de a acorda organizaţiei puterea de a spune cine este vinovat de atacurile cu arme chimice depăşeşte mandatul legal al acesteia. Statele au precizat că doar Consiliul de Securitate al ONU, care a creat OPCW, are autoritatea legală de a desemna cine are o astfel de vină.

Ambasadorul rus în Olanda, Aleksandr Şulghin, a avertizat că, ceea ce el numea o extinere nelegitimă a puterilor, poate ameninţa legitimitatea organizaţiei, adăugând că aceasta “se scufundă precum Titanicul” în acest moment.

Şulghin a afirmat că este posibil ca Moscova să se retragă din OPCW.