Turcia are de ales: avioanele de luptă F-35 de la americani sau sistemele de rachete S-400 de la ruşi

Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

Un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA a precizat că Turcia a fost avertizată că achiziţionarea avioanelor de luptă stealth F-35 este în pericol dacă nu renunţă să cumpere sistemele de apărare aeriană S-400 de la ruşi.

Turcia, care este un aliat NATO, este în pericol să încalce sancţiunile impuse de SUA împotriva sectorului rusesc al apărării în cazul în care va avansa cu achiziţionarea sistemului S-400, a afirmat marţi Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri europene şi euroasiatice, potrivit RFE/RL.

“Am spus foarte clar că o achiziţionare a sistemului S-400 în mod inevitabil va afecta perspectivele cooperării militare dintre Turcia şi Statele Unite, inclusiv în privinţa avioanelor F-35”, a declarat Mitchell în cadrul Subcomisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA pe tema relaţiilor dintre SUA şi Europa.

Un proiect de lege privind blocarea livrării avioanelor F-35 în Turcia este evaluat şi promovat în Congresul american. Avionul este produs de Lockheed Martin.

Congresmani au declarat că se tem că Rusia va obţine acces la tehnologia sensibilă a F-35 dacă Turcia foloseşte avioanele alături de sistemele de rachete furnizate de Moscova.

Mitchell a precizat că administraţia preşedintelui american Donald Trump consideră că are autoritatea legală să blocheze livrarea avioanelor de luptă în Turcia dacă va alege să facă acest lucru, fără ca proiectul de lege să fie adoptat de Congres.

Săptămâna trecută, ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, a criticat cererea Statelor Unite de renunţare la achiziţionarea sistemului S-400, susţinând că este un “şantaj”. El a afirmat că Turcia “îşi îndeplineşte toate angajamentele” faţă de NATO şi aşteaptă ca SUA să livreze la timp avioanele de luptă F-35.

Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au tensionat recent din cauza mai multor probleme, inclusiv îmbunătăţirea relaţiilor Turciei cu Rusia, politica americană în Siria şi trimiterea la închisoare de către Turcia pentru terorism a peste 20 de cetăţeni americani, inclusiv un pastor.

Dar Mitchell a apreciat în acelaşi timp Turcia ca fiind un “aliat şi partener crucial”, citând suportul Ankarei în campania Pentagonului împotriva grupului extremist Statul Islamic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat în urmă cu câteva zile alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Trump l-a felicitat telefonic în cursul zilei de marţi şi cei doi lideri au convenit să îmbunătăţească legăturile bilaterale în domeniul apărării şi securităţii, a precizat cabinetul lui Erdogan.

De asemenea, Mitchell a declarat că administraţia SUA este îngrijorată de faptul că Beijingul îşi stabileşte legături potenţial strategice cu aliaţii din estul şi centrul Europei, deseori ca parte a aşa numitei iniţiative Drumul Mătăsii, care prevede crearea unei reţele de căi ferate şi linii de transport între China şi Europa.

China a fost activă şi în privinţa achiziţionării de proprietăţi şi companii în regiune.

“Investiţiile chineze în Europa Centrală şi Estică sunt masive, strategice şi tot mai extinse”, a afirmat Mitchell, adăugând că în perioada 2005-2017 China a investit peste 24 miliarde de dolari în ţările central şi est-europene.

“Ei concurează pentru influenţă” cu Rusia, Uniunea Europeană şi SUA, a adăugat acesta.

Administraţia SUA este implicată în “dialoguri active şi continue” cu aliaţii săi din Europa Centrală şi de Est pentru a găsi o modalitate de a face diferenţa între investiţii comerciale şi cele care pot genera temeri privind securitatea naţională, a mai declarat Mitchell.