Iranul trece de limitele uraniului îmbogăţit stabilite în acordul internaţional

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au confirmat luni o declaraţie a ministrului de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif care afirma că Iranul a încălcat limita de 300 kilograme pentru stocarea uraniului îmbogăţit, stabilită prin acordul nuclear din 2015, cunoscut în mod formal drept Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

BBC a raportat revendicarea lui Zarif şi confirmarea AIEA luni:

"Pe baza rapoartelor pe care le-am primit, Iranul a depăşit limita de 300 de kilograme", a declarat Mohammad Javad Zarif citat de agenţia de ştiri Isna, reporterilor de la Teheran luni după-amiază.

"Am spus în mod clar ce vom face şi vom acţiona în consecinţă. Considerăm că aceasta este parte integrantă a drepturilor noastre în cadrul Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune", a adăugat el, referindu-se la numele oficial al acordului nuclear.

Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat ulterior BBC: "Putem confirma că directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a informat Consiliului Director că agenţia a verificat la 1 iulie că stocul total de uraniu îmbogăţit de Iran a depăşit 300 kg de UF6 [hexafluorură de uraniu] U-235 (sau echivalentul în diferite forme chimice)".

BBC a observat că Iranul intenţionează să încalce JCPOA folosind o strategie pas cu pas, exercitând, în acelaşi timp, presiuni asupra europenilor pentru ca aceştia să construiască un sistem de plăţi financiare alternativă la SWIFT, care să protejeze Teheranul de sancţiunile din S.U.A.

Agenţia iraniană de ştiri Tasnim a declarat luni că Iranul "va face cu siguranţă următorul pas" pentru a-şi reduce angajamentele asumate în cadrul JCPOA "cel mai probabil până la 7 iulie". Următoarele etape ale încălcării acordului nuclear au fost stabilite atunci când preşedintele iranian Hassan Rouhani a dat un ultimatum Europei pe 8 mai:

[Rouhani] a declarat că Iranul nu mai vinde un uraniu îmbogăţit peste limita de 300 de kilograme pentru a achiziţiona uraniu şi, de asemenea, nu mai vinde apă grea peste limita impusă în prezent de 130 de tone.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, că membrii semnatari ai JCPOA vor avea 60 de zile să vină la masa negocierilor şi să ajute Iranul în cadrul acordului nuclear, în special în ceea ce priveşte vânzările de petrol şi tranzacţiile financiare.

Dacă Iranul nu va obţine rezultatele dorite după 60 de zile, va lua încă două măsuri şi va înceta să respecte limita de îmbogăţire a uraniului la o puritate de 3,67%, a adăugat el.

Preşedintele a declarat că Iranul va lua, de asemenea, o nouă decizie cu privire la reactorul său de apă grea de la Arak - care urma să fie renovat cu participarea membrilor semnatari ai JCPOA - după termenul de 60 de zile.

Rouhani a ameninţat de asemenea că Iranul va lua o "măsură decisivă" dacă membrii semnatari ai JCPOA intenţionează să trimită dosarul nuclear al Iranului la Consiliul de Securitate al ONU pentru eventuale rezoluţii.

Oficialii iranieni au stabilit duminică un termen de zece zile ca Europa să respecte "cererile corecte" ale Teheranului.

Ministrul adjunct de Externe al Iranului, Seyed Abbas Araqchi, a declarat că eforturile europene de a construi sistemul financiar alternativ INSTEX au fost un "pas înainte", dar nu sunt "suficiente pentru aşteptările Iranului".

"Deşi nu îndeplineşte cerinţele Republicii Islamice (sau obligaţiile europenilor) ... are o valoare strategică (arătând) că aliaţii cei mai apropiaţi ai Statelor Unite se distanţează de America în relaţiile lor economice", a spus ministrul de Externe Zarif despre platforma INSTEX.

AFP a menţionat că INSTEX este un sistem de plăţi conceput "pentru a sprijini numai tranzacţiile în sectoarele farmaceutic, medical şi agricol-alimentar", astfel încât nu poate satisface cerinţele stricte ale regimului iranian dacă nu este revizuit dramatic.

Iranul a cerut luni OPEC să extindă reducerile de producţie cu încă şase până la nouă luni pentru a limita o scădere a preţurilor, care ar face ca sancţiunile impuse de S.U.A. în ceea ce priveşte achiziţiile de ţiţei chiar mai puţin atrăgătoare pentru clienţii europeni şi asiatici.

Preşedintele american Donald Trump a cerut naţiunilor OPEC să crească producţia pentru a compensa pierderea de petrol iranian din cauza sancţiunilor.

Chiar dacă Arabia Saudită şi Rusia au indicat că reducerile de producţie vor fi menţinute probabil pentru perioada în care Iranul doreşte să menţină preţurile ţiţeiului, ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a atacat OPEC afirmând că este o organizaţie "unilaterală" ostilă intereselor Iranului şi a prezis căderea acesteia.