Merkel: Există “dovezi solide” că Iranul se află în spatele atacurilor asupra a 2 petroliere

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că există “dovezi solide” că Iranul s-a aflat în spatele recentelor atacuri împotriva a două petroliere în apropierea Strâmtorii Ormuz, potrivit Deutsche Welle.

SUA a acuzat Iranul de atacarea petrolierelor – care navigau sub pavilion japonez şi norvegian – şi a publicat un video neclar şi fotografii care aparent ar surprinde o ambarcaţiune a Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului înlăturând o mină neexplodată.

Însă UE a declarat luni că materialul video nu este suficient pentru a învinui Iranul, iar ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că Germania încă evaluează dovezile înainte să tragă vreo concluzie.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă în Berlin, alături de preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, Merkel a cerut să se găseasă o soluţie paşnică la tensiunile din Golful Persic.

“Tratăm foarte serios aceste acţiuni, există dovezi solide”, a susţinut Merkel, referindu-se la acuzaţiile americanilor că Iranul a fost în spatele atacării celor două petroliere.

“Este o situaţie foarte gravă”, a precizat ea, adăugând că Germania vă spune tuturor părţilor şi în special Iranului că “situaţia nu ar trebui să escaladeze”.

Iranul a negat că ar fi fost în spatele atacurilor de săptămâna trecută şi a unui alt incident ce a avut loc luna trecută, când patru petroliere au fost atacate în largul coastei Emiratelor Arabe Unite. În plus, Teheranul a afirmat că materialul video şi imaginile publicate de SUA nu dovedesc nimic.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran (JCPOA) şi după ce, ulterior, a impus sancţiuni dure care au afectat exporturile iraniene de petrol şi au lovit din plin economia Iranului.

Luni, Iranul a avertizat că în curând va depăşi cantitatea de uraniu îmbogăţit prevăzută în acordul nuclear internaţional, amplificând presiunea asupra semnatarilor europeni cu scopul de a salva acordul. De asemenea, Agenţia pentru Energie Atomică a Iranului a menţionat perspectiva creşterii nivelului de îmbogăţire a uraniului dincolo de pragul de 3,67% permis în baza acordului pentru scopuri paşnice.

Teheranul doreşte ca Europa să se asigure că Iranul primeşte beneficiile economice promise prin acordul nuclear în ciuda sancţiunilor impuse de SUA.

De asemenea, încercările europenilor de a ocoli sancţiunile SUA prin crearea unui mecanism comercial special au eşuat să atragă atenţia Teheranului, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, afirmând că mecanismul este o "glumă amară".

Merkel a avertizat Iranul în privinţa consecinţelor în cazul în care va încălca oricare parte a acordului nuclear, însă a părut să fie optimistă că Teheranul îşi va respecta angajamentele.

“Anticipăm că Iranul va continua să respecte acordul. Când acest lucru nu se va mai întâmpla, vor fi, în mod natural, consecinţe”, a adăugat cancelarul german.

În plus, luna trecută, Teheranul a anunţat că îşi va suspenda parţial angajamentele prevăzute de acordul nuclear JCPOA, acordând Uniunii Europene 60 de zile pentru a reconfirma angajamentul faţă de acord. Adresându-se luni reporterilor, Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al agenţiei pentru energie atomică iraniene, a criticat UE, susţinând că blocul „fie nu doreşte să facă ceva, fie pur şi simplu nu are abilitatea de a o face”, şi a adăugat că „europenii încă au timp” la dispoziţie pentru a salva acordul.

De asemenea, ambasadorul iranian din Marea Britanie, Hamid Baeidinejad, a avertizat că SUA şi Iran „din păcate se îndreaptă către o confruntare care este foarte gravă pentru întreaga regiune”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.