Pompeo încearcă să formeze o “coaliţie globală” împotriva Iranului

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Mike Pompeo efectuează vizite surpriză în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite pentru a se asigura că acestea sunt “aliniate strategic” în ceea ce priveşte Iranul.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat duminică faptul că sugerează crearea unei “coaliţii globale” în cadrul discuţiilor cu Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, convorbiri care au loc după ce Iranul a doborât o dronă americană, potrivit Deutsche Welle.

“Vom discuta cu ei despre cum ne putem asigura că sunt cu toţii aliniaţi strategic şi cum putem construi o coaliţie globală”, a precizat Pompeo.

Mike Pompeo a declarat că va călători în cele două ţări înaintea vizitei pe care o va efectua în India începând de marţi.

Diplomatul american a susţinut că obiectivul discuţiilor cu Regatul Saudit şi Emiratele Arabe Unite va fi blocarea resurselor Iranului pentru “alimentarea terorii, construirea sistemelor de arme nucleare şi dezvoltarea programului de rachete”.

Pompeo a reiterat comentarii făcute anterior de preşedintele american Donald Trump, declarând că Washingtonul este pregătit să negocieze cu Teheranul fără precondiţii pentru a relaxa tensiunile.

Tensiunile dintre Iran şi SUA s-au amplificat de când Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni economice dure împotriva iranienilor.

Sancţiuni suplimentare ar urma să fie aplicate de luni.

În plus, situaţia s-a tensionat şi mai mult după ce Iranul a anunţat că a doborât o dronă americană deasupra spaţiului său aerian. SUA a susţinut că drona se afla în spaţiul aerian internaţional în momentul doborârii.

De asemenea, potrivit unor rapoarte, Trump a ordonat şi, la scurt timp, a anulat un atac asupra Iranului ca răspuns la doborârea dronei.

Preşedintele Trump a mai declarat că SUA este, de asemenea, pregătită să încheie un acord pentru a consolida economia slăbită a Iranului.

“Cred că ei doresc să negocieze. Şi cred că doresc să încheie un acord. Şi acordul meu este că ei nu vor avea o armă nucleară”, a afirmat liderul american.

Iranul a negat impactul oricăror noi sancţiuni americane, susţinând că acestea nu sunt decât “propagandă, deoarece toate sancţiunile ... au fost deja impuse şi nu mai sunt alte sancţiuni de impus”, a declarat agenţia iraniană de ştiri de stat IRIB, citându-l pe Abbas Mousavi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe