Trump susţine că Iranul “se joacă cu focul” dacă îmbogăţeşte uraniul peste limitele prevăzute

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

După ce Iranul a anunţat luni că a stocat o cantitate de uraniu slab îmbogăţit ce depăşeşte nivelul permis în baza acordului nuclear încheiat cu marile puterile în 2015, preşedintele american Donald Trump a lansat avertismentul că Teheranul “se joacă cu focul”, potrivit Reuters.

Anunţul Teheranului a marcat primul pas major al iranienilor care depăşeşte acordul de când SUA s-a retras din acesta în urmă cu peste un an. Însă ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a susţinut că acţiunea ţării sale nu reprezintă o încălcare a prevederilor acordului, ci o exercitare a dreptului său de a răspunde la retragerea americanilor.

Totuşi, acţiunea iranienlor ar putea avea consecinţe complexe pentru diplomaţie, într-un moment în care ţările europene încearcă să oprească SUA şi Iranul să ajungă la o confruntare. De asemenea, anunţul a fost făcut la mai puţin de două săptămâni după ce Trump a ordonat, şi la scurt timp a anulat, lovituri aeriene împotriva Iranului ca răspuns la doborârea de către acesta a unei drone americane. Iranul susţine că drona, care efectua operaţiuni de spionaj, ar fi fost doborâtă în spaţiul aerian iranian, în timp ce SUA consideră că aparatul de zbor se află în apele internaţionale şi învinuieşte Iranul de acţiuni ostile.

Agenţia iraniană de ştiri semioficială FARS a raportat că stocurile de uraniu îmbogăţit ale ţării au depăşit acum limita de 300 kg permisă de acord.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organizaţia ONU pentru monitorizarea activităţii nucleare, a confirmat în Viena că Teheranul a depăşit limita.

Întrebat dacă are un mesaj pentru Iran, Trump a declarat: “Niciun mesaj pentru Iran. Ei ştiu ce fac, ştiu cu ce se joacă şi cred că se joacă cu focul. Prin urmare, nu am niciun fel de mesaj pentru Iran”.

Anterior, Casa Albă a susţinut că va continua să aplice “presiune maximă” asupra Iranului “până când liderii acestuia îşi modifică cursul de acţiune”. De asemenea, a mai declarat că Iranul ar trebui să respecte un standard mai ridicat care să interzică întregul procesul de îmbogăţire a uraniului.

Însă nu există niciun standard internaţional care să interzică Iranului să îmbogăţească uraniu, a declarat Daryl Kimball, director executiv al Arms Control Association. “Nu este cazul. Aceasta este poziţia americanilor”, a afirmat el.

Puterile europene, care au rămas parte a acordului şi au încercat să îl menţină în vigoare, au cerut Iranului să nu ia măsuri suplimentare care ar duce la încălcarea acestuia. Totuşi, ele s-au abţinut să declare acordul nul sau să anunţe aplicarea propriilor sancţiuni.

“Nu am încălcat #JCPOA”, a scris Zarif pe Twitter, făcând referire la acord după acronimul numelui său oficial, Joint Comprehensive Plan of Action.

Zarif a menţionat un paragraf al acordului care se referă la mecanismul prin care ţările îşi pot rezolva disputele privind respectarea prevederilor JCPOA.

“De îndată ce E3 îşi respectă obligaţiile, ne vom schimba poziţia”, a susţinut Zarif, prin E3 făcând referire la Marea Britanie, Germania şi Franţa. Teheranul a cerut ca aceste puteri europene să garanteze accesul iranienilor la comerţul global, aşa cum prevede acordul.

Europenii, care s-au opus deciziei administraţiei Trump de a abandona anul trecut acordul, au cerut Iranului să rămână în parametrii JCPOA.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat că ţara sa doreşte să păstreze acordul în vigoare “deoarece nu dorim ca Iranul să aibă arme nucleare. Dar dacă Iranul încalcă acea înţelegere, atunci şi noi ieşim din ea”.

Iranul a declarat în luna mai că îşi va accelera producţia de uraniu îmbogăţit ca urmare a amplificării sancţiunilor americane în luna respectivă. Pe de altă parte, Washingtonul a cerut tuturor ţărilor să suspende toate achiziţiile de petrol iranian, altfel vor fi penalizate, Teheranul susţinând că este vorba de un “război economic” proiectat să îi înfometeze populaţia.

În perioada care s-a scurs de la înăsprirea acţiunilor americane, confruntarea dintre cele două naţiuni a intrat într-o dimensiune militară: Washingtonul învinuieşte Teheranul pentru atacarea unor petroliere în zona Golfului şi Iranul a doborât o dronă americană, gest care aproape a dus la lansarea unor lovituri aeriene de către SUA.

De asemenea, recent, Agenţia pentru Energie Atomică a Iranului a menţionat perspectiva creşterii nivelului de îmbogăţire a uraniului peste pragul de 3,67% permis în baza acordului pentru scopuri paşnice.