Iranul şi China desfăşoară un exerciţiu maritim comun

O flotilă chineză a efectuat duminică un exerciţiu cu Marina Iranului în apropierea Strâmtoarii Hormuz, în Golful Persic. Iar sâmbătă, Marina americană a desfăşurat un exerciţiu comun cu Doha în Golful Persic. Ambele exerciţii au avut loc în contextul unor tensiuni tot mai mari între Qatar şi vecinii săi regionali.
Distrugător chinez Type 052. O  flotilă chineză a participat duminică, 18 iunie 2017, la un exerciţiu  maritim comun cu Marina Iranului în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, în  Golful Persic.
Distrugător chinez Type 052. O flotilă chineză a participat duminică, 18 iunie 2017, la un exerciţiu maritim comun cu Marina Iranului în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, în Golful Persic. (Getty Images)

Vara trecută, pe când conflictul sirian se afla aproape de apogeu sub administraţia Obama, China a avertizat pe neaşteptate că era pregătită să se alăture războiului sirian prin terţi. Dar, într-un anunţ surprinzător, agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a precizat la acea vreme că Beijingul este pregătit să ia partea Siriei şi Rusiei, împotriva alianţei conduse de SUA, adăugând că preşedintele Xi Jinping şi omologul său sirian Bashar al-Assad au convenit ca armata chineză să aibă legături mai strânse cu Siria şi să furnizeze ajutoare umanitare naţiunii zguduite de războiul civil.

Potrivit unui raport al Xinhua publicat în august 2016, un ofiţer de rang înalt al Armatei de Eliberare a Poporului a declarat că a fost abordată, de asemenea, şi pregătirea personalului militar sirian de către instructori chinezi. Directorul Biroului pentru Cooperare Militară Internaţională din Comisia Militară Centrală a Chinei, Guan Youfei, a vizitat Damascul pentru a purta discuţii cu ministrul sirian al Apărării Fahad Jassim al-Freji. Guan a precizat că Beijingul a jucat în mod constant un rol pozitiv la promovarea unei soluţii politice la conflictul sirian. “Armatele chineză şi siriană au o relaţie tradiţională prietenoasă, şi armata Chinei doreşte să continue amplificarea schimburilor şi a cooperarării cu armata Siriei”, l-a citat Xinhua pe Guan afirmând în timpul acelei vizite.

Apoi, luna trecută, unele organizaţii media au precizat că Moscova speră ca Beijingul să dea o mână de ajutor la soluţionarea crizei siriene şi reconstruirea ţării.

După cum s-a exprimat adjunctul ministrului rus de Externe, Igor Morgulov, în 29 mai, “cooperarea noastră” cu China în privinţa Siriei, la diverse evenimente internaţionale, este fără precedent. Am blocat şase încercări de adoptare a unor rezoluţii anti-Siria în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Morgulov la conferinţa internaţională “Rusia şi China: Asumarea unei noi calităţi a relaţiilor bilaterale”, adăugând că, “împreună, cerem o soluţie paşnică şi politică la [diversele] conflicte, fără standarde duble, fără acţiuni unilaterale sau tentative de răsturnări de regimuri. Abordările noastre coincid, printre altele, în cazul luptei fără compromis împotriva terorismului”.

Şi în timp ce atenţia acordată conflictului sirian s-a diminuat puţin în ultimele săptămâni din cauza celei mai recente crize care a cuprins regiunea Golfului, şi anume blocada economică şi teritorială impusă asupra Qatarului de vecinii săi arabi, peste noapte, China şi-a făcut o apariţie surprinzătoare în regiunea tensionată: Marina Iranului a desfăşurat duminică un exerciţiu maritim comun cu o flotilă chineză în apropierea Strâmtorii Hormuz, în Golful Persic, potrivit AP. A fost doar a doua oară când flotila chineză a vizitat portul iranian Bandar Abbas începând cu 2014, şi vizita a avut loc în condiţiile în care Senatul SUA a adoptat în urmă cu câteva zile o nouă rundă de sancţiuni împotriva Teheranului.

Patru nave de luptă şi două elicoptere şi-au demonstrat capabilităţile militare în timpul exerciţiului comun de o singură zi, care a avut loc în strâmtoarea ce leagă Golful Persic de Golful Oman.

Flotila chineză, care a inclus distrugătorul cu rachete ghidate Chang Chun, nava de realimentare Chao Hu, fregata Jin Zhou şi un elicopter, a sosit în portul iranian sudic Bandar Abbas joia trecută. Un distrugător şi un elicopter al armatei Iranului s-a alăturat flotei chineze ulterior pentru exerciţiu.

Exerciţiul, care a fost planificat în avans, a urmărit să promoveze interacţiunea şi să consolideze încrederea între marinele celor două state, conform contraamiralului Shen Hao, comandantul Grupului de Luptă 150 al Marinei chineze, fiind citat de IRNA.

Contraamiralul Amir Hossein Azad, comandantul Primei Baze Maritime a Iranului, a declarat joia trecută, în cadrul unei conferinţe comune cu Shen Hao, că acest exerciţiu vizează lupta împotriva pirateriei, apărarea flotelor comerciale şi desfăşurarea de misiuni de salvare şi umanitare, adăugând că cele două tabere au schimbat informaţii utile şi şi-au intensificat colaborarea. Nu a fost menţionat însă faptul că China a luat partea Iranului – o sursă cheie de petrol a Beijingilui în ultimul an – în disputa diplomatică americano-iraniană.

Separat, într-o dovadă tacită de susţinere a Qatarului în propria sa dispută diplomatică, Marina americană a desfăşurat sâmbătă un exerciţiu comun cu Doha în Golful Persic, susţinând că exerciţiul programat a avut loc înainte de plecarea flotilei chineze spre Muscat, capitala statului Oman.

Se pare că Beijingul oferă tot mai multe indicii că se aliniază axei Iran-Siria-Rusia, în timp ce SUA pare să spere că, printr-o cooperare militară cu guvernul din Qatar, coaliţia de state arabe condusă de saudiţi va permite treptat ca lucrurile să revină pe făgaşul lor anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe