Panama recunoaşte China şi rupe legăturile diplomatice cu Taiwanul

Juan Carlos Varela
Juan Carlos Varela (Getty Images)

Panama a rupt orice relaţii diplomatice cu Taiwanul şi a stabilit contacte formale cu China. Statul comunist este cel de-al doilea client, ca mărime, al Canalului Panama.

Într-un comunicat publicat luni, guvernul panamez a anunţat că "există o singură China în lume" şi că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez.

"Guvernul panamez rupe legăturile cu Taiwanul astăzi şi promite să termine orice contacte oficiale sau relaţii cu Taiwanul", conform declaraţiei.

Noua decizie a guvernului panamez reduce la 20 numărul ţărilor care mai recunosc Taiwanul şi nu Beijing-ul ca reprezentant al "Chinei."

La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, generalul chinez naţionalist Chan Kai Shek, liderul chinez oficial, care luptase împotriva invadatorilor japonezi, a fost trădat de aliaţii occidentali în favoarea liderului comunist Mao Tsedun, sprijinit de Moscova. Chan Kai Shek a trebuit să se retragă împreună cu trupele sale loiale pe insula Taiwan, declarând autonomia faţă de regimul comunist. Imediat după război, Taiwanul era recunoscut oficial ca fiind „China”, guvernul comunist de la Beijing fiind considerat ilegal. Toate acestea s-au schimbat brusc în anii ’70, după un turneu obscur al secretarului de stat Henri Kissinger în Asia.

Preşedintele panamez Juan Carlos Varela a declarat într-o adresă televizată că noua orientare este "calea corectă a ţării". "Am făcut un pas istoric", a spus Varela. "Ambele ţări optează pentru o lume care este din ce în ce mai integrată, lucru care generează o nouă eră a oportunităţilor pentru relaţia pe care o începem astăzi".

Luni seară a fost emisă o declaraţie comună care confirmă că Panama şi China se recunosc una pe cealaltă şi că vor stabili relaţii la nivel de ambasador în aceeaşi zi.

Bani

În afară de faptul că este cel de-al doilea client al Canalului Panama ca mărime, China este şi principalul furnizor de marfă pentru zona comercială duty free a oraşului Colon, pe coasta atlantică a ţării. În plus, în ultimii ani, China a monopolizat mai multe sectoare industriale, de la telecomunicaţii până la finanţe.

Panama a fost zguduită anul trecut de un scandal privind scheme de evaziune fiscală derulate în paradisul fiscal al ţării, după ce peste 11 milioane de documente cu informaţii despre off-shorurile panameze au fost publicate online.

Scandalul, numit Panama Papers, a implicat firma panameză de avocatură Mossack Fonseca – care acţiona ca reprezentat al clienţilor străini, dar şi persoane şi companii din toată lumea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe