SUA vinde Qatarului avioane de luptă în valoare de 12 miliarde de dolari

SUA a semnat un contract în valoare de 12 miliarde de dolari pentru a vinde Qatarului mai multe avioane de luptă F-15, pe fondul unei dispute între Doha şi un grup de naţiuni din Golful Persic conduse de saudiţi.
Avion de luptă american F-15.
Avion de luptă american F-15. (wikipedia.org)

Ministerul Apărării din Qatar a declarat miercuri că ţara a încheiat un acord pentru a cumpăra din SUA avioane de luptă F-15 în valoare de 12 miliarde de dolari.

Potrivit Agenţiei de Ştiri a Qatarului (QNA), contractul a fost semnat în Washington de ministrul Apărării, Khalid al-Attiyah, şi omologul său american Jim Mattis.

De asemenea, Pentagonul a anunţat într-o declaraţie că acordul va oferi Qatarului “o capabilitate de ultimă generaţie şi va intensifica cooperarea în domeniul securităţii şi interoperabilitatea” dintre Doha şi Washington.

Pentagonul a adăugat că Attiyah şi Mattis au discutat de asemenea despre nivelul actual al operaţiunilor împotriva grupului terorist Statul Islamic, precum şi despre importanţa reducerii tensiunilor în regiunea Golfului Persic.

În schimb, Attiyah a precizat că acordul subliniază “angajamentul pentru îmbunătăţirea cooperării noastre militare în scopul unei colaborări strategice mai strânse în cadrul luptei împotriva extremismului violent”.

Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce preşedintele Trump a acuzat Qatarul că este un sponsor de “nivel înalt” al terorismului.

La începutul acestei luni, Arabia Saudită, Bahrain, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au suspendat pe neaşteptate relaţiile diplomatice cu Doha. În plus, aceste state au suspendat toate legăturile terestre, aeriene şi maritime cu monarhia, acuzând-o că susţine terorismul şi destabilizează regiunea.

Ulterior, Trump a lăudat mişcarea pe Twitter, afirmând că acesta este rezultatul vizitei sale în Orientul Mijlociu la sfârşitul lunii mai.

“Am susţinut că nu mai poate există o finanţare a ideologiei radicale. Iar liderii au arătat înspre Qatar”, a scris el pe Twitter, făcând referire la convorbirile pe care le-a avut în capitala saudită Riad, adăugând că “poate acesta va fi începutul sfârşitului ororii terorismului”.

În timpul vizitei, Trump a încheiat un acord cu regele saudit Salman cu scopul de a vinde Riadului arme în valoare de 110 miliarde de dolari.

După poziţia dură a lui Trump, Washingtonul a început să trimită o serie de mesaje mixte cu privire la disputa dintre Qatar şi vecinii săi. În acelaşi timp, Departamentul de Stat american a încercat să se distanţeze de comentariile preşedintelui şi a făcut apel la calm.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut, de asemenea, părţilor implicate în disputa cu Doha să relaxeze blocada împotriva statului din Golful Persic, unde sunt staţionaţi aproximativ 10.000 de soldaţi americani.

De asemenea, miercuri, două nave ale Marinei SUA au sosit într-un port din Doha pentru a participa la un exerciţiu militar comun cu marina Qatarului. Nu este evident dacă desfăşurarea celor două nave a fost planificată înaintea izbucnirii tensiunilor din regiune, sau dacă este un semn al sprijinului american pentru Qatar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe