Iranul atacă baze militare americane din Irak cu mai multe rachete

(Getty Images)

Iranul a lansat marţi seară atacuri asupra bazelor militare americane din Irak, ca răspuns la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, ordonată de preşedintele Trump.

„Iranul a lansat peste zece rachete balistice împotriva forţelor militare şi coaliţiei americane din Irak. Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran şi au vizat cel puţin două baze militare irakiene care găzduiau personal militar al coaliţiei din SUA la Al-Asad şi Erbil", se arată în comunicat.

Press TV, un post de televiziune de stat iranian, a raportat că Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice a ţării a lovit baza aeriană Al-Asad cu „zeci de rachete".

Generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de o lovitură cu drone în Irak, vinerea trecută. Trump, care a luat decizia de a-l elimina pe Soleimani, a spus că decizia de a ucide generalul iranian de rang înalt a venit ca urmare a unei ameninţări iminente pentru trupele americane din regiune.

Uciderea lui Soleimani a stârnit temeri de escaladare continuă a tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Marţi, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor de la Washington că Statele Unite „ar trebui să se aştepte” la represalii din partea Iranului pentru uciderea lui Soleimani.

„Cred că ar trebui să ne aşteptăm ca ei să riposteze într-un fel, într-o formă sau alta, fie prin intermediul reprezentanţilor lor, aşa cum o fac de câţiva ani şi / sau direct”, a declarat Esper. „Suntem pregătiţi pentru orice situaţie”.

Preşedintele Donald Trump a afirmat, după atacul iranian, că "totul este în regulă" şi că va face o declaraţie miercuri dimineaţă.