Iohannis: Printre cei 70.000 de saşi şi şvabi deportaţi în lagăre s-au aflat şi bunicii mei

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, a participat duminică la o slujbă de comemorare a celor 70.000 de saşi şi şvabi din ţara noastră care au fost deportaţi de bolşevici în lagăre de muncă forţată din Uniunea Sovietică, printre aceştia aflându-se şi tinerii săi părinţi.

"Cu 70 de ani în urmă, în ianuarie 1945, 70.000 de saşi şi şvabi din România au fost deportaţi de autorităţile bolşevice în lagăre de muncă forţată din Uniunea Sovietică. Femei, bărbaţi şi copii. Germania fusese înfrântă şi orice vorbitor de limbă germană trebuia pedepsit, indiferent dacă participase sau nu la război. Printre cei 70.000 de deportaţi s-au aflat şi bunicii mei. Erau tineri. După câţiva ani, s-au întors acasă îmbătrâniţi de suferinţă. Nu au povestit niciodată ce au trăit în lagăr. Era dincolo de cuvinte", scrie Iohannis.

"În amintirea lor şi a tuturor deportaţilor de atunci", Iohannis a participat duminică la o slujbă de comemorare desfăşurată la Catedrala Luterană din Sibiu.