Actualul şef al Armatei viitor consilier al premierului Ponta

Şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă, decorează Drapelul de luptă al Batalionului 812 Infanterie, marţi, la Bistriţa, la ceremonia prilejuită de întoarcerea în ţară a militarilor Batalionului 812 Infanterie "Șoimii Carpaţilor" din misiunea îndeplinită în teatrul de operaţiuni Afganistan..
Şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă, decorează Drapelul de luptă al Batalionului 812 Infanterie, marţi, la Bistriţa, la ceremonia prilejuită de întoarcerea în ţară a militarilor Batalionului 812 Infanterie "Șoimii Carpaţilor" din misiunea îndeplinită în teatrul de operaţiuni Afganistan.. (Vali Ciobîrcă/www.mapn.ro)

Schimbat din funcţia de şef al Statului Major General (SMG), generalul Ştefan Dănilă va face parte din echipa lui Victor Ponta de la 1 ianuarie 2015, când îşi va preda mandatul de şef al SMG.

Potrivit postului B1 TV, Ştefan Dănilă a fost numit de premierul Victor Ponta în funcţia de consilier de stat în Cancelaria premierului. Decizia de numire în funcţia de consilier a fost semnată luni de premierul Ponta, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2015.

"Mutarea" survine după ce luni, preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de şef al Statului Major al Armatei a lui Nicolae-Ionel Ciucă general-locotenent - cu trei stele, fost comandant al celebrului Batalion "Scorpionii Roşii."

Şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată iar numirea acestuia se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcţia de şef al Statului Major General poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei, ceea ce este cazul lui Ciucă, actualmente locţiitor al generalului Dănilă.

Şeful Statului Major General este membru în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi preşedinte al Comitetului Şefilor Statelor Majore (CSSM), structură deliberativă având rol consultativ. CSSM se întruneşte pentru a lua în discuţie probleme importante privind activitatea armatei, de regulă în şedinţe trimestriale sau atunci când este cazul.

La nivelul NATO şi al Uniunii Europene, şeful SMG este membru al Comitetului Militar al NATO (NATO-MC), respectiv, al Comitetului Militar al UE (EUMC).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne