Iohannis, despre scenariul unui nou mandat de premier pentru Cioloş: "Sigur că este o variantă bună. Dar o desemnare va depinde de partide"

Dacian Cioloş trebuie "asumat" clar de un partid sau de o coaliţie de partide pentru a fi desemnat din nou în fruntea Guvernului, a explicat joi preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a nuanţat joi declaraţiile cu privire la apartenenţa politică a lui Dacian Cioloş, ca o condiţie sine qua non pentru un nou mandat în fruntea Guvernului. Răspunzând la o întrebare a presei, şeful statului a explicat că prin apartenenţă politică nu înţelege că Cioloş trebuie să aibă carnet de membru de partid ci să fie asumat clar de un partid sau o coaliţie de partide.

"Pe mine nu mă interesează deloc dacă e membru de partid cu carnet sau nu. Asta este problema partidului şi a relaţiei dintre partid şi persoana respectivă", a declarat Iohannis.

"Nu este rolul preşedintelui să verifice dacă şi-a plătit cotizaţia, nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană e asumată politic de un partid sau o coaliţie de partide, atunci este un premier politic", a mai adăugat preşedintele.

Întrebat dacă Cioloş este o soluţie bună de premier, Iohannis a răspuns afirmativ:

"Sigur că este o variantă bună. Dacă un an a fost bun şi eu l-am desemnat, cum să nu fie bun şi în continuare. Dar această desemnare va depinde de partide. Dacă partidele îşi asumă această propunere — ştiţi că sunt întâlniri pe care le face preşedintele cu partidele după alegeri şi, dacă acolo vin partide şi spun noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloş — atunci consider că este o propunere politică şi voi ţine cont foarte serios de această propunere", a subliniat şeful statului, citat de Agerpres.

Cât despre faptul că Cioloş a declarat, într-un interviu acordat hotnews.ro, că nu se vede implicat într-o formulă de guvernare care să includă şi PSD, Iohannis a răspuns că "după alegeri este diferit faţă de înainte de alegeri" şi a precizat că îşi doreşte crearea unui guvern "direct din prima".

“Acum suntem în pre-campanie şi campanie. Situaţia care va reprezenta voinţa electoratului va trebui să ducă la formarea unui guvern. Nu îmi doresc o situaţie în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilităţi din cauza cărora să nu putem forma un guvern. Îmi doresc crearea unui guvern direct din prima”, a adăugat şeful statului.

Declaraţiile lui Iohannis au făcut făcute la Bruxelles, unde şeful statului a avut o întâlnire cu Theresa May.

Revenind la "asumarea clară" a lui Cioloş, reamintim că atât USR cât şi PNL s-au declarat dornice (iar USR chiar foarte dornică) să şi-l asume pe premier şi au lăudat platforma de principii publicată de acesta.