Inundaţiile devastează România în fiecare an. Pagubele au ajuns la 9,5 miliarde de euro

Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

România a fost devastată, în ultimii ani, constant, de inundaţii care au provocat pagube de miliarde de euro. Cu toate că în fiecare an au fost cunoscute zonele expuse la inundaţii, oficialii români nu s-au grăbit să ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor acestor catastrofe naturale. Urmările ploilor abundente au fost dezastruoase: zeci de mii de case distruse, sute de mii de hectare de culturi agricole compromise, drumuri şi căi ferate deteriorate de viituri.

Zonele cuprinse de furia apelor au fost, de regulă, cam aceleaşi, fiind bine cunoscute de toţi oficialii care s-au aflat la putere de-a lungul anilor. Primele măsuri, timide, în acest domeniu au fost luate abia după anul 2005.

Prejudiciile care s-au înregistrat în 2005 în ţară au atins 1,5 miliarde de euro, însă Guvernul a alocat numai 25 de milioane de euro pentru lucrările de refacere, ceea ce nu a fost suficient pentru limitarea catastrofelor care au fost produse de inundaţiile din anii 2006 şi 2008, fiind afectate aceleaşi zone din Moldova şi Maramureş.

Dacă ne referim la inundaţiile care au avut loc până în 2010, însumând şi prejudiciile înregistrate în Transilvania, acestea au depăşit peste 3,5 miliarde de euro. Autorităţile centrale au alocat pentru ajutoare numai 233 de milioane de euro.

Inundaţiile au continuat să facă ravagii şi în anii următori: în 2012 au fost inundaţii în Maramureş, în 2013 a fost afectat judeţul Galaţi, anul acesta fiind devastat mai ales judeţul Teleorman.

În ultimii 24 de ani, conform unui bilanţ, pagubele făcute în România de apele revărsate au fost de 9,5 miliarde de euro, în timp ce banii alocaţi nu au depăşit 1 miliard de euro, aici fiind incluse investiţiile în diguri sau alte amenajări hidrografice dar şi ajutoarele acordate.

Referitor la măsurile de prevenire a efectelor acestor dezastre naturale, anul trecut Guvernul a stabilit un necesar de investiţii în infrastructură în valoare de 17 miliarde de euro. Aceşti bani vor fi alocaţi, într-o perioadă de 20 de ani, investind în fiecare an numai 100 milioane de euro.

Anul acesta au fost, în sfârşit, elaborate hărţile de risc, până în momentul de faţă fiind identificate 800 de puncte de pericol.