Incompatibilii, pe cale să câştige războiul cu ANI

Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

În timp ce toată atenţia era îndreptată spre proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană şi spre chestiunea maidanezilor, se pare că problema primarilor incompatibili care făceau presiuni pentru schimbarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost în sfârşit rezolvată.

ANI a găsit un număr foarte mare de aleşi locali în situaţii de incompatibilitate, majoritatea din cauza unei prevederi a Legii 161/2003 potrivit căreia "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

În ciuda acestei prevederi, marea majoritate a edililor sunt acţionari în diferite companii. Premierul Victor Ponta declara cu seninătate că "aproape jumătate dintre primari sunt incompatibili".

Mai marii politicii s-au găsit totuşi într-o situaţie delicată. Victor Ponta a declarat că ”orice modificare a Legii 161/2003 se aplică doar pentru viitor. O să vedem ce decidem. Dacă e vorba de sesizările actuale ale ANI - sunt toate în instanţă. După deciziile instanţelor, definitive şi irevocabile, o să vedem câţi sunt afectaţi, câţi nu”. Această declaraţie nu a fost desigur pe placul edililor care au schimbat abordarea.

Presiunile pentru modificarea legii ANI au fost mari. Aproximativ 2.800 dintre aleşii locali, majoritatea de la PSD şi PNL, au făcut un protest împotriva Guvernului, în care au ameninţat că nu vor mai mobiliza cetăţenii să voteze în cazul referendumului pentru modificarea Constituţiei sau la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor dacă această problemă nu se va rezolva.

De partea edililor s-a situat Crin Antonescu care a susţinut că ANI este o instituţie ”partizană” care este controlată politic. Desigur a sărit şi Opoziţia care nu a fost de acord cu modificările Legii ANI, până acum edilii locali având două tentative de acest gen. Membrii Opoziţiei au avut o explicaţie simplă: orice ales local are obligaţia să cunoască legislaţia şi să o respecte, deci nu legislaţia ar trebui schimbată, ci oamenii să fie în situaţia de a respecta această lege şi nu să caute să modifice prevederile care nu sunt pe placul lor.

Acum, aleşii locali au făcut, prin intermediari, unele modificări legislative la Legea ANI - pe viitor primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pot să facă parte din Adunările Generale ale Acţionarilor fără nicio problemă. Problemă rezolvată. ANI nu îi mai poate declara incompatibili. Totul... în vederea regionalizării au susţinut aceştia, potrivit pesurse.ro.

Cine sunt curajoşii care au iniţiat modificările legislative

Deputaţii PSD Axente Ioan, Covaci Dorel, Frăticiu Gheorghe, Iordache Florin, Neacşu Marian şi Roman Gheorghe au fost cei care au iniţiat această curajoasă propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 referitoare la serviciile comunitare de utilităţi publice.

Modificările propun crearea unor entităţi comerciale regionale, minim două judeţe, sub numele generic de Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, care are ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Interesant este că marţi, au fost date unele amendamente care au fost aduse în Comisia de Administraţie exact când toată lumea era ocupată cu chestiunea cianurii de la Roşia Montană. Senatorul Fifor Mihai a susţinut şi a obţinut din partea colegilor săi o serie de prevederi care au capacitatea de a le oferii imunitate primarilor şi şefilor consiliilor judeţene în faţa ANI.

Amendamentul face diferenţa între operator local şi judeţean şi operatorul regional. "Distincţia dintre aceste categorii de societăţi comerciale este fundamentală pentru stabilirea unor elemente constitutive ale unei situaţii de incompatibilitate".

În traducere, este clar că eşti incompatibil dacă ca preşedinte de Consiliu Judeţean sau primar eşti membru în Adunările Generale ale Acţionarilor sau Consiliul de Administraţie ale unei societăţi din subordinea primăriei sau a consiliului judeţean, dar nu mai eşti incompatibil dacă faci parte din acele organisme ale unei societăţi comerciale suprajudeţene - exact situaţiile pentru care ANI i-a declarat până acum incompatibili în cazul primarilor şi a şefilor de Consilii Judeţene.