Victor Ponta nu îi poate ajuta pe primarii incompatibili

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat luni că problema primarilor declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care au acţiuni în instanţă, este una serioasă, dar orice eventuală modificare a Legii 161 privind incompatibilităţile se va aplica doar pentru viitor.

"Orice modificare a Legii 161/2003 se aplică doar pentru viitor. O să vedem ce decidem. Dacă e vorba de sesizările actuale ale ANI - sunt toate în instanţă. După deciziile instanţelor, definitive şi irevocabile, o să vedem câţi sunt afectaţi, câţi nu", a declarat Victor Ponta.

Premierul a precizat că orice modificare a legii "acţionează pentru viitor şi atunci nu rezolvăm problema actuală. În viitor nu mai intră nimeni în consiliile de administraţie ale regiilor autonome. Problema e ce se întâmplă până acum şi asta e o procedură deja începută".

În opinia primului-ministru problema stă în interpretarea actuală: "Problema e dacă în acest moment interpretarea ANI sau interpretarea aleşilor e cea considerată de instanţă ca fiind legală şi asta e dată de instanţă. Sunt nişte prime decizii în primă instanţă care sunt contradictorii".

Premierul a anunţat că ministrul Justiţiei va informa Comisia Europeană asupra acestei chestiuni în luna septembrie.

Primarii incompatibili

La 6 august a fost publicată o listă cu numele a 108 primari şi preşedinţi/vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), din 2008 până în prezent, în baza legii 161/2003.

Respectiva lege, care reglementează situaţiile de incompatibilitate şi conflict pentru aleşii locali, prevede că "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional." Însă, majoritatea reprezentanţilor puterii din teritoriu sunt acţionari în diferite companii.

Deoarece aşa cum sublinia şi Klaus Iohannis, primar al Sibiului, declarat incompatibil de ANI, "puterea nu trebuie să aştepte ca primele decizii nefavorabile împotriva aleşilor locali să fie date de instanţele de judecată".

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis liderilor politici USL din teritoriu că, "în această toamnă, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie mai clar reglementate".

Aleşii locali, cu sprijinul puternic al vicepremierului Liviu Dragnea, au încercat pe cale amiabilă o schimbare a legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor şi au depus până în prezent două solicitări de modificare a legii 161/2003. Ministerul Justiţiei a dat însă aviz negativ proiectului, ceea ce i-a determinat pe Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România să anunţe că vor veni la Guvern în 20 august să protesteze pentru drepturile lor, cerând încă o dată modificarea legii 161/2003.

Între timp, veştile şi presiunile au ajuns mai sus. Înainte să plece în concediu, Victor Ponta declara cu seninătate că "aproape jumătate dintre primari fiind incompatibili", trebuie găsită o „soluţie legislativă corectă” care să ţină cont şi de punctul de vedere al Comisiei Europene şi al Agenţiei Naţionale de Integritate. Având în vedere câţi aleşi locali au fost şi urmează a fi declaraţi incompatibili, Ponta se întreba retoric dacă nu ar fi mai bine să avem noi alegeri locale.