Primarii USL ameninţă Guvernul Ponta

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Aproximativ 2.800 de aleşi locali, majoritatea de la PSD şi PNL, ameninţă guvernul Victor Ponta că dacă nu îi scapă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu vor mai mobiliza cetăţenii la vot.

Asociaţia Comunelor din România a realizat un rechizitoriu împotriva guvernului cu titlul "Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale".

Primarii îi cer premierului să îi scape de ANI şi să suplimenteze fondurile pentru investiţii. Dacă nu le vor fi îndeplinite solicitările, aceştia ameninţă că nu vor mai mobiliza cetăţenii să voteze în cazul referendumului pentru modificarea Constituţiei, sau la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor.

Aleşii locali au caracterizat cele 15 luni de guvernare a lui Victor Ponta ca fiind o ,,deziluzie generală".

Primarii incompatibili

La 6 august a fost publicată o listă cu numele a 108 primari şi preşedinţi/vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), din 2008 până în prezent, în baza legii 161/2003.

Respectiva lege, care reglementează situaţiile de incompatibilitate şi conflict pentru aleşii locali, prevede că "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional". Însă, majoritatea reprezentanţilor puterii din teritoriu sunt acţionari în diferite companii.

Deoarece aşa cum sublinia şi Klaus Iohannis, primar al Sibiului, declarat incompatibil de ANI, "puterea nu trebuie să aştepte ca primele decizii nefavorabile împotriva aleşilor locali să fie date de instanţele de judecată".

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis liderilor politici USL din teritoriu că "în această toamnă, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie mai clar reglementate".

Aleşii locali, cu sprijinul puternic al vicepremierului Liviu Dragnea, au încercat pe cale amiabilă o schimbare a legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor şi au depus până în prezent două solicitări de modificare a legii 161/2003. Ministerul Justiţiei a dat însă aviz negativ proiectului, ceea ce i-a determinat pe Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România să anunţe că vor veni la Guvern să protesteze pentru drepturile lor, cerând încă o dată modificarea legii 161/2003.

Între timp, veştile şi presiunile au ajuns mai sus. Înainte să plece în concediu, Victor Ponta declara cu seninătate că "aproape jumătate dintre primari fiind incompatibili", trebuie găsită o „soluţie legislativă corectă” care să ţină cont şi de punctul de vedere al Comisiei Europene şi al Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Orice modificare a Legii 161/2003 se aplică doar pentru viitor. O să vedem ce decidem. Dacă e vorba de sesizările actuale ale ANI - sunt toate în instanţă. După deciziile instanţelor, definitive şi irevocabile, o să vedem câţi sunt afectaţi, câţi nu", a declarat Victor Ponta.

Premierul a precizat că orice modificare a legii "acţionează pentru viitor şi atunci nu rezolvăm problema actuală. În viitor nu mai intră nimeni în consiliile de administraţie ale regiilor autonome. Problema e ce se întâmplă până acum şi asta e o procedură deja începută".

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a anunţat că îşi asumă punctul de vedere referitor la modificarea legii ANI cu privire la situaţia aleşilor locali incompatibili, dar a subliniat că modificarea nu va fi aplicată retroactiv.

Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a afirmat miercuri, la Ploieşti, că PDL susţine legea care guvernează Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în forma sa actuală şi a amintit că aleşii locali sunt obligaţi să cunoască legislaţia şi să o respecte.

"Susţinem legea ANI în forma în care este ea astăzi. Mergem pe o idee cât se poate de simplă: până la urmă orice ales local are obligaţia să cunoască legislaţia şi să o respecte. Deci nu legislaţia ar trebui schimbată, ci oamenii să fie în situaţia de a respecta această lege", a precizat Roberta Anastase.

"În momentul în care există argumente solide, pentru că am văzut invocându-se şi situaţii de conflict legislativ, atunci cu siguranţă justiţia este cea care discerne, că tocmai de-aia oamenii ăştia au posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere, o dată în cadrul ANI şi în al doilea rând în justiţie", a adăugat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne