Incidentele de panică bancară din nord-estul Chinei devin, încet, dar sigur, noul normal

Bancnote de 100 de yuani.
Bancnote de 100 de yuani. (Captură Foto)
Zhang Yujie
09.08.2020

Luni, 3 august, la o zi după ce a anunţat pe site-ul oficial că fostul său preşedinte Wang Xueling este cercetat pentru încălcări grave ale regulilor şi disciplinei Partidului Comunist, Banca Huludao din provincia Liaoning din China a fost asaltată de clienţii săi, care doreau să-şi retragă banii înainte ca instituţia să dea faliment.

Premisele pentru panica bancară de săptămâna aceasta au apărut la publicarea raportului financiar de pe 2019, care a arătat că profitul total şi profitul net în 2019 au scăzut cu 57,86% şi, respectiv, cu 59,40% faţă de anii precedenţi.

Începând cu panica bancară suferită de Banca Gansu, din vestul Chinei, apărută în aprilie, incidentele în care clienţii dau buzna la ghişee pentru a-şi retrage banii au apărut constant, în puncte dispersate geografic din întreaga ţară, inclusiv în provinciile Hebei şi Shanxi, ceea ce sugerează că fenomenul este singular.

Pe 29 iulie, cel de-al zecelea cel mai mare acţionar al băncii, ASEM Industry & Trade, a scos la licitaţie cele 65 de milioane de acţiuni deţinute. Compania fusese listată ca incorectă şi supusă sancţiunilor de două ori anul trecut. De asemenea, al doilea cel mai mare acţionar al băncii, Shenyang Dajun Ceramic Industry Co., Ltd. a fost supusă executării atât în ​​2017 cât şi în 2018.

Exilul şi întoarcerea preşedintelui băncii

Banca Huludao, cunoscută anterior drept Banca Comercială Huludao, a fost fondată în 2001, cu un capital social de 2 miliarde 5 milioane de yuani (aproximativ 288,8 milioane USD). Este o bancă comercială regională pe acţiuni, situată în Huludao, provincia Liaoning.

În 2006, a ajuns pe radarul agenţiilor de supraveghere financiară chineze - Comisia de reglementare a băncilor din China expunând dosarul obligaţiunile bancare Huludao. Wang Xueling, guvernatorul Băncii Huludao, a fost găsit direct responsabil pentru deturnarea unor fonduri provenite din obligaţiuni.

Wang a fost demis în acelaşi an. Cu toate acestea, a revenit la conducerea băncii în august 2017, când a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie, iar numirea a fost aprobată de către autoritatea de reglementare.

La sfârşitul anului 2019, profitul net al băncii s-a redus cu aproape 60 la sută şi se credea că scăderea este datorată ratei mari a creditelor neperformante ale băncii - care crescuse la 3,73 la sută, o creştere anuală de 1,96 puncte procentuale.

Incidentele de panică bancară devin un trend

De la panica bancară asupra Băncii Gansu din aprilie 2020, au existat numeroase incidente asemănătoare în China. Practica generală a regimului de a menţine aşa-numita stabilitate socială face ca asemenea evenimente să fie etichetate drept zvonuri, şi ca propaganda regimului comunist să afirme că instituţia este bine gestionată financiar. Iar cei care vehiculează ştirile reale despre bancă sunt, de obicei, arestaţi pentru vehicularea de zvonuri care destabilizează ordinea socială.

Pe 12 iulie, când a avut loc un eveniment asemănător la o filială a Băncii Hengshui din provincia Hebei, Poliţia a arestat două persoane, acuzate de "răspândirea de zvonuri".

În iunie, la un incident asemănător care implica Banca Baoding din provincia Hebei, două persoane au fost de asemenea arestate. Tot în iunie, un incident de panică bancară asupra Băncii Comerciale din oraşului Yangquan, din provincia Shanxi, a fost urmat de patru arestări.

Potrivit unui raport din 4 august al Tencent News, biroul de securitate publică din oraşul Huludao a urmat aceeaşi formulă. Conform unui raport recent al Poliţiei, organele de securitate publică au pedepsit „persoanele care răspândesc zvonurile” reţinând 4 persoane şi "purtând discuţii disciplinare" (de obicei la secţiile de poliţie, unde să apelează în mod frecvent la ameninţări şi chiar bătăi) cu alte 13 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor