Directorul OMS spune că s-ar putea să nu existe niciodată un vaccin pentru virusul Wuhan

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), agenţie a ONU influenţată de China, a susţinut luni, pe fondul cursei companiilor farmaceutice de a descoperi un vaccin eficient împotriva virusului Wuhan, că este posibil să nu se descopere niciodată „glonţul de argint” care să rezolve problema bolii COVID-19 cauzată de virus.

„Sperăm cu toţii să avem un număr de vaccinuri eficiente care să ajute la prevenirea infecţiilor,” a afirmat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, luni, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale. „Cu toate acestea, nu există niciun glonţ de argint în acest moment şi s-ar putea să nu existe niciodată.”

Comentariile sale au survenit la doar câteva zile după ce OMS a dezvăluit, pe 31 iulie, că urmăreşte dezvoltarea a 165 de vaccinuri împotriva virusului Wuhan în întreaga lume, inclusiv în S.U.A., China, Rusia şi Regatul Unit.

Peste 20 dintre aceste vaccinuri sunt deja în studii clinice, a dezvăluit agenţia ONU. Mai multe naţiuni, inclusiv Statele Unite, lucrează, de asemenea, la dezvoltarea tratamentelor terapeutice pentru virus, inclusiv noi tratamente cu anticorpi.

COVID-19 (boala produsă de virusul Wuhan) a afectat lumea, generând blocaje care au declanşat o criză economică majoră, probleme de sănătate şi alte tare sociale.

Multe guverne, inclusiv lideri ai unor state din SUA, au avertizat că viaţa poate reveni la normal doar după ce populaţiile vor dezvolta anticorpi pentru combaterea virusului, inclusiv cu ajutorul unui vaccin.

Cu toate acestea, directorul OMS a îndemnat guvernele şi cetăţenii, ca în loc să-şi pună speranţa într-un vaccin, să se axeze pe ceea ce se ştie că opreşte răspândirea virusului: testare, urmărirea contactelor, menţinerea distanţei fizice, practicarea igienei corespunzătoare şi purtarea măştii.

"Deocamdată, oprirea focarelor se reduce la elementele de bază ale sănătăţii publice şi ale controlului bolilor. Testarea, izolarea şi tratarea pacienţilor, urmărirea şi punerea în carantină a contactelor. Faceţi toate acestea! Informaţi, împuterniciţi şi ascultaţi comunităţile. Faceţi toate aceste lucruri. Pentru indivizi, este vorba despre păstrarea distanţei fizice, purtarea unei măşti, curăţarea mâinilor în mod regulat şi nu tuşiţi în proximitatea celorlalţi. Faceţi toate aceste lucruri".

Tedros a năruit speranţele pentru un vaccin pe fondul cursei globale pentru descoperirea şi producerea în masă a unui vaccin eficient.

Numai în Statele Unite există aproximativ peste zece companii farmaceutice care lucrează la un vaccin, inclusiv cinci sau şase susţinute de guvernul federal, care vor intra în partea finală a studiilor clinice în următoarele câteva luni, a anunţat săptămâna trecută Dr. Anthony Fauci, unul dintre liderii în boli infecţioase din SUA.

Unul dintre aceşti candidaţi este deja în faza a treia, a remarcat Fauci, membru al grupului de lucru pentru combaterea virusului Wuhan, al Casei Albe, adăugând că perspectiva unui vaccin nu este un vis.

Fauci le-a spus parlamentarilor americani vineri: "Nu există niciodată garanţia că veţi primi un vaccin sigur şi eficient. Dar din tot ce am văzut acum în datele privind testarea pe animale, precum şi din datele privind testarea pe oameni, suntem precauţi dar optimişti că vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an şi pe măsură ce vom întra în 2021. Deci, să nu credeţi că sunt vise..... cred că este o realitate".

Trump a promis că va dezvolta un vaccin în timp record, prin intermediul programului Warp Speed.

La începutul acestui an, administraţia Trump a suspendat finanţarea OMS afirmând că agenţia ONU a ajutat China să ascundă gravitatea focarului viral în primele etape şi gestionând greşit răspunsul său global.

La jumătatea lunii ianuarie, OMS afirma că virusul nu este transmisibil la oameni, în ciuda evidenţelor cu privire la acest lucru. La începutul lunii februarie, deşi virusul Wuhan se răspândea cu repeziciune în toată lumea, OMS recomanda ţărilor să nu blocheze fluxul de mărfuri şi călători din China, deşi era evident că turiştii chinezi în străinătate erau un vector major de răspândire a focarului.