China interzice fotografiile lângă silozurile de cereale, în timp ce cumpără masiv porumb american

(photos.com)
A.P.
05.08.2020

O recentă interdicţie impusă de regimul comunist asupra dispozitivelor foto în proximitatea grânarelor chineze a generat noi temeri că Beijing-ul ar putea avea o problemă de penurie de cereale, a informat luni South China Morning Post (SCMP).

Gigantul de stat Sinograin a emis un ordin săptămâna trecută prin care a interzis toate dispozitivele de fotografiere în apropierea unui centru de silozuri din Heilongjiang, o provincie nord-estică la graniţa cu Rusia, considerată parte a grânarului Chinei.

Interdicţia a survenit la scurt timp după ce utilizatorii de reţele sociale chineze au făcut viral un videoclip postat la jumătatea lunii iulie care înfăţişa o grămadă de porumb mucegăit în interiorul unui depozit al Sinograin din oraşul Zhaodong, provincia Heilongjiang. Videoclipul arată probleme majore cu cerealele stocate în silozuri.

„O mare parte din cereale păreau mucegăite şi amestecate cu bucăţi de murdărie şi alte materiale care nu erau cereale”, a raportat SCMP.

Sinograin este agenţia de stat chineză responsabilă cu stocurile strategice de cereale ale naţiunii.

În ultimele luni, China şi-a văzut stocul naţional de cereale ameninţat de constrângerile economice cauzate de pandemia virusului Wuhan, combinată cu o secetă masivă în nordul ţării şi inundaţii mari în sud.

China a făcut două achiziţii record de porumb din SUA în ultimele săptămâni, stârnind speculaţii că cea mai populată naţiune a lumii s-ar putea confrunta cu o penurie de cereale.

Videoclipul înfăţişând porumbul mucegăit din Zhaodong, postat luna trecută, urmat de interzicere rapidă a dispozitivelor de fotografiere în apropierea silozurilor a determinat un val de critici pe mass-media sociale chineze, pe care guvernul le cenzurează puternic.

Mulţi cetăţeni au declarat că interzicerea telefoanelor mobile în silozurile de stat pare să confirme tocmai faptul că rezervele naţionale de cereale scad, argumentând că Sinograin încearcă să împiedice să se afle adevărul despre situaţia reală.

Ca răspuns la speculaţii, Sinograin a emis o declaraţie prin Weibo pe 2 august, „confirmând că videoclipul arăta depozitul Zhaozhou, dar adăugând că firma-mamă nu încearcă să ascundă nicio problemă”. În ciuda refuzurilor Sinograin de a admite deficitul de cereale, „o creştere de aproape 30 la sută a preţurilor futures din ianuarie sugerează necesitatea aprovizionării interne cu porumb [în China]”, a menţionat SCMP.

Ca răspuns la creşterea preţurilor, China şi-a crescut achiziţiile de porumb din SUA. Săptămâna trecută, Beijing a cerut 1,937 milioane tone de porumb din SUA, cea mai mare achiziţie de porumb a Chinei din SUA.

Confirmând achiziţia din 30 iulie, Departamentul Agriculturii din SUA a declarat că cererea „a depăşit cea mai mare tranzacţie de până atunci - de 1,762 milioane de tone - raportată în urmă cu doar două săptămâni”, care era „a treia cea mai mare tranzacţie de porumb din istorie, către orice destinaţie“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor