China a ajutat Arabia Saudită să-şi construiască o uzină nucleară secretă, unde îmbogăţeşte uraniu [Wall Street Journal]

(Getty Images)

"Arabia Saudită a construit cu ajutorul Chinei o uzină pentru extragerea uraniului din minereul de uraniu, iar evoluţia constituie un salt în intenţia Regatului bogat în petrol de a stăpâni tehnologia nucleară, potrivit oficialilor occidentali care au cunoştinţă despre problemă", scrie Wall Street Journal (WSJ) într-un raport al unei anchete ce a produs şoc în lumea islamică şi nu numai.

În ciuda afirmaţiilor, Ministerul saudit al Energiei a emis o declaraţie în care afirma că „neagă categoric” faptul că ar fi construit o instalaţie de extracţie a uraniului.

Cu toate acestea, prinţul coroanei saudite, Mohammed bin Salman, avertizase în 2018, că „dacă Iranul va dezvolta o bombă nucleară, vom urma procesul cât mai curând posibil.”

Saudiţii susţin că nu urmăresc decât un program nuclear paşnic, afirmaţie izbitor de asemănătoare cu cea a Teheranului. Amândouă ţările posedă vaste rezerve de ţiţei, lucru care ridică semne de întrebare privind motivaţia construirii unor programe nucleare civile.

WSJ a identificat locul uzinei bazându-se pe surse de informaţii şi oficiali occidentali care au făcut declaraţii în condiţii de anonimat, acesta fiind într-o zonă deşertică din afara Al-Ula, în nord-vestul Arabiei Saudite. "Locul uzinei, care nu a fost dezvăluit public, se află într-o zonă slab populată din nord-vestul Arabiei Saudite şi a stârnit îngrijorarea oficialilor americani şi a aliaţilor cu privire la faptul că noul program nuclear al Regatului este avansat şi că Riad-ul continuă cu ideea de a dezvolta arme nucleare ", continuă WSJ.

În prezent, se ştie public că China National Nuclear Corp şi China Nuclear Engineering Group Corp, care au semnat memorandumuri de înţelegere cu guvernul saudit în 2017 pentru explorarea uraniului, lucrează îndeaproape cu Riad-ul.

Noile rapoarte sugerează că cele două companii aparţinând regimului comunist chinez sunt motorul construirii instalaţiilor nucleare secrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe