Ovidiu Raeţchi: ”Cum continuă PSD minciuna despre votul blocat din Diaspora”

Ovidiu Raeţchi, deputat de Diaspora.
Ovidiu Raeţchi, deputat de Diaspora. (Facebook)

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL responsabil de Diaspora, a denunţat, miercuri, Partidul Social Democrat pentru modul în care continuă să susţină minciunile despre blocarea votului din Diaspora, relatează Ştiripesurse.

Liberalul a detaliat mai multe intervenţii ale oficialilor şi structurilor afiliate PSD, explicând metodele prin care s-a încercat ascunderea problemelor de organizare care au afectat procesul de vot de peste hotare.

Oferind exemple, acesta a arătat că, duminică după prânz, PSD a prezentat o secţie pustie din Marea Britanie, fără să precizeze locaţia secţiei de votare şi a susţinut că scrutinul organizat de Victor Ponta merge în condiţii ”impecabile”. În acest timp, susţine Raeţchi, presa pro-PSD arăta materiale manipulante încercând să susţină ipoteza lansată în şedinţa socialiştilor.

Totuşi, subliniază Raeţchi, abordarea premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea s-a schimbat în jurul orei 21:00, când cei doi au înţeles că au pierdut alegerile şi că este necesar să înceteze retorica de tipul ”fraudei din ambasadele băsiste”.

Au înţeles că ”nu are sens să utilizeze naraţiunea ”fraudei din ambasadele băsiste” pentru a-şi justifica eşecul. Că PSD se prăbuşeşte electoral pe termen lung pentru ticăloşia din Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania. Că pot fi măturaţi de revolta care începuse în stradă. Că riscă o cădere accelerată a Guvernului. Şi dizgraţia în Europa”, a notat Raeţchi.

Deputatul de Diaspora a explicat că liderii PSD s-au reorientat către un alt tip de discurs, încercând în acest fel să evite responsabilitatea pentru problemele din secţiile de votare. Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că Victor Ponta a început atunci să ”mintă” pentru a-şi proteja poziţia în Guvern de repercursiunile provocate de modul prost de organizare a alegerilor.

”Trebuie înţeles – înainte ca dezbaterea publică să fie contaminată şi distorsionată – că toate sunt minciuni. Că primul lucru pe care l-a făcut Victor Ponta după acceptarea înfrângerii este să mintă. Că votul prin corespondenţă este, în mod evident, soluţia optimă pentru Diaspora – dar nu este nicidecum singurul mod în care se pot organiza decent alegeri. Că Guvernul nu va fi derobat de răspunderea sa morală, administrativă, electorală şi penală pentru blocarea dreptului de vot peste hotare doar pentru că a descoperit, pe 16 noiembrie, binefacerile votului prin corespondenţă”, a notat acesta.

Oferind o soluţie teoretică, deputatul PNL a argumentat că votul din Diaspora putea fi rezolvat lejer, fără incidente, dacă s-ar fi deschis măcar 50 de secţii de votare suplimentare. În acest fel s-ar fi putut evita cozile de kilometri, gazele lacrimogene şi protestele românilor, în timp ce capacitatea fizică de vot ajungea la 800.000 de cetăţeni.

În final, acesta a concluzionat că ”decizia subdimensionării secţiilor de votare în Diaspora a fost una politică pusă în slujba intereselor candidatului PSD”.

Hotărârea a aparţinut ”careului decizional Podgorean-Corlăţean-Meleşcanu-Ponta (Stanoevici e doar pentru televizor, n-are nicio legătură reală cu problemele administrative) – şi aceşti oameni trebuie să răspundă pentru alegerile lor”.

Reamintim că duminică, zecii de mii de români au stat la cozi kilometrice, încercând să voteze, în pofida condiţiilor meteorologice grele. Pe parcursul serii, tensiunile provocate de problemele organizatorice de la secţiile de votare au provocat proteste stradale atât în România cât şi peste graniţe, atrăgând şi atenţia oficialilor europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne