Ilie Sârbu dă verdictul: "La final, tot premierul va decide cu cine va lucra"

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra  Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie  Sârbu şi Victor Ponta
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie Sârbu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Ilie Sârbu, liderul Grupului PSD din Senat, a declarat într-un interviu pentru Gândul că primul ministru este cel care decide cu privire la nominalizările făcute de PNL pentru Guvern, dar că nu i se pot impune premierului anumite nume.

„La final, tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simţ chestia aceasta, nu poţi să impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedură, nu că unul sau altul ar avea probleme. E prea mult spus să vină şi să spună: aceasta este propunerea noastră şi la revedere. Nu se poate discuta aşa. Acesta este tonul pe care l-am simţit în ultimele zile. Că acum intră ei la guvernare, ca şi cum doi ani de zile au fost pe stradă”, a afirmat Sârbu.

Întrebat dacă l-au deranjat declaraţiile că acum intră PNL la guvernare şi că se va întări componenţa PNL în Guvern, Ilie Sârbu a afirmat că nu îl deranjează, dar i "se pare nepotrivite după ce am ajuns la un anumit grad de înţelegere, lucrurile merg bine, acum iar găsim ceva ca lucrurile să meargă prost. Nu merge pe tonul ăsta, noi decidem, noi acum intrăm la guvernare, nu ştiu dacă sunt la locul lor ".

La întrebarea dacă a avut loc o discuţie între Crin Antonescu şi Victor Ponta înaintea Delegaţiei Permanente a PNL, după Comitetul Executiv al PSD, în legătură cu nominalizarea lui Klaus Iohannis, Illie Sârbu a declarat:

"Este posibil, eu nu am participat la ea. Eu merg pe ideea că lucrurile trebuie tratate cu mai multă maturitate, cred că lumea s-a săturat de decizii din acestea surpriză, şoc. Până la urmă ele pot să fie bune, nu am niciun element la ora aceasta că nu sunt bune. E un caz pe care îl cunosc mai bine, al ministrului Buşoi, deja îl pot numi ministru, am lucrat cu el la Timiş, a făcut toată campania în locul actualul primar care era în spital, este un om harnic, un om de partid, serios. Are experienţă mare".

Referitor la mutarea lui Eugen Nicolaescu din funcţia de ministru al Sănătăţii în funcţia de ministrul al Finanţelor, liderul senatorilor consideră că ţinând seama de faptul că este economist, Eugen Nicolaescu va face faţă şi la Finanţe, aşa cum a făcut faţă la Sănătate.

Social-democratul a susţinut că liberalul Klaus Iohannis trebuie să se hotărască dacă doreşte să intre în Guvern sau să rămână primar la Sibiu, neluând în consideraţie varianta unei Ordonanţe de Urgenţă prin care Iohannis ar putea cumula cele trei funcţii.

„Eu nu cred că cineva va da o ordonanţă pe tema aceasta, atunci s-ar deschide cutia Pandorei. Toţi vor dori după aceea, unul vrea să fie preşedinte de Consiliu Judeţean şi ministru, altul vrea să fie nu ştiu ce. Adică facem legile în funcţie de numărul de pantof al omului, nu cred. Legea îl obligă să opteze şi eu nu cred că cineva va crea un precedent periculos. La noi, în general, există tendinţa aceasta de a acumula cât mai multe funcţii, cât mai multă putere. Nu numai într-un partid, ci în toate”, a declarat Sârbu.

"Este necesară o discuţie în cadrul USL şi în special cu premierul Ponta. În toate ţările democratice la care ne raportăm premierul are rolul determinant. Nu poţi să-l tratez ca pe unul căruia îi transmiţi informaţii, de mâine se întâmplă asta. Decizia, răspunderea aparţine premierului, aşa este legea făcută", a mai susţinut senatorul PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne