Raluca Turcan: Reeşalonarea creditelor – mită electorală în schimbul unui milion de voturi

Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, l-a criticat recent pe vicepremierul Daniel Chiţoiu pentru faptul că a propus FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene înjumătăţirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 lei, susţinând că această măsură nu a fost discutată în partid şi „nu este liberală”.

„Pentru că cei care-şi plătesc impozitele vor întreba: eu cu ce am greşit ca să îmi plătesc impozitele şi ratele la timp, eu de ce nu beneficiez? Nu e o măsură liberală. Voi pune şi eu întrebarea în partid: cum s-a ajuns la această înţelegere cu FMI, dacă noi nu am discutat-o”, a declarat Iohannis la TVR.

„Anunţând această măsură, PSD a demonstrat cine hotărăşte în coaliţia de guvernare. Antonescu şi Iohannis nu au fost consultaţi cu această măsură profund neliberală. În acest sens, există două variante: fie Ponta minte, fie Antonescu a ratat dezbaterea din USL pe această măsură. Eu îl cred pe Iohannis”, a declarat vineri prim-vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan.

Aceasta a precizat că PSD a anunţat această măsură „de unul singur”.

„Cât despre miniştri PNL, membri în Guvernul USL, se pare că nu mai făceau parte din PNL de mult timp: USL-ul s-a PSD-izat total”, a adăugat aceasta.

„Această nouă formă de “credit cu buletinul” înlocuieşte punga electorală, marca PSD, cu reeşalonarea creditelor. Votanţii nu vor mai primi pui congelaţi, ulei sau făină la sacoşă, ci o mare escrocherie financiară. La o rată de 600 de lei ar primi o reducere de 100 de lei, însă aceşti bani vor fi plătiţi tot de ei în următorii doi ani. În plus, vor fi plătite şi alte comisioane către bănci, plus costurile legate de birocraţia statului şi a băncilor”, a declarat Turcan.

În opinia acesteia, într-o ţară în care aproape 90% din populate nu reuşeşte să acopere cheltuielile lunare din salariu, o măsură prin care creşti perioada de plată a unei rate şi adaugi noi comisioane nu este benefică.

„În mod categoric, această măsură nu va stimula consumul”, a explicat aceasta.

„Crescând taxele şi impozitele, USL şi-a dat seama că numărul românilor care nu-şi vor putea plăti ratele la bancă va creşte. Prin urmare, această măsură nu a venit în sprijinul românilor, ci al băncilor. Măsurile aşteptate de români, dar care întârzie să vină, sunt: creşterea salariilor, scăderea taxelor şi a impozitelor, încurajarea investiţiilor în economia locală. În plus, această măsură este una discriminatorie. Ea poate fi atacată oricând la CCR. De ce o parte dintre români, care au şi ei credite, nu pot fi sprijiniţi, ci sunt puşi să susţină la rândul lor această categorie de debitori la bănci cu salarii mai mici decât ale lor? Oare românii care riscă să-şi piardă apartamentul nu ar trebui ajutaţi?”, a precizat Raluca Turcan.

Liderul PDL a subliniat că este „clar” că această măsură este „o mită electorală” şi solicită „ca orice măsură care afectează buzunarul românilor să fie dezbătută în mod transparent şi să fie consultaţi toţi partenerii sociali, aşa cum prevede legea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne