Cristian Preda: Constituţia va trebui blocată, dacă e un produs 100% USL

Grupul de Dialog Social (GDS), dezbatere pe tema, ” Influenţa PPE în  România, în perspectiva alegerilor europene şi prezidenţiale din 2014.  În imagine, Cristian Preda
Grupul de Dialog Social (GDS), dezbatere pe tema, ” Influenţa PPE în România, în perspectiva alegerilor europene şi prezidenţiale din 2014. În imagine, Cristian Preda (Epoch Times România)
Flori Mladin
07.02.2014

Europarlamentarul Cristian Preda abordează, vineri pe blogul personal tema revizuirii Constituţiei, dezbatere care a început după mai multe luni de întrerupere, precizând că opoziţia are datoria de a bloca pe toate căile adoptarea unui proiect 100% USL.

Acesta constată că opinia publică nu mai este foarte interesată de această temă pentru că se discută de ani de zile despre revizuire, astfel încât sunt puţini cei care în momentul de faţă mai par să urmărească ce se întâmplă.

Cristian Preda a remarcat că USL nu a renunţat la strategia confruntării. "O Constituţie modificată ar cere un compromis. Ponta şi Antonescu vor să bifeze revizuirea, mizând pe impunerea unei variante improvizate fără concursul partidelor din opoziţia parlamentară sau al preşedintelui. USL pare să fi uitat că sprijinul de care s-a bucurat în decembrie 2012 reprezenta doar circa 24% din totalul corpului electoral. E puţin pentru cine are ambiţia unei modernizări veritabile a textului constituţional. Iar ideea că totul s-ar putea rezolva prin organizarea referendumului de revizuire în două zile, suprapus parţial peste europene, e o iluzie", a afirmat Preda.

Europarlamentarul susţine că opoziţia are datoria de a bloca pe toate căile adoptarea unui proiect care refuză un minim consens, Curtea Constituţională, Comisia de la Veneţia şi preşedintele ţării putând fi din nou actori decisivi.

Cristian Preda susţine că "dacă USL nu abandonează confruntarea, trebuie să aibă în faţa adversari gata de luptă, nicidecum de boicot. Dacă se ajunge la referendum, trebuie să ne propunem respingerea unei Constituţii 100% USL, nu demobilizarea de la urne.
Un “nu” masiv ar delegitima şi proiectul revizuirii, dar şi temelia USL."

Acesta atenţionează că deoarece mai este puţin timp până la 25 mai, este posibil ca revizuirea sa fie din nou un proiect blocat sau amânat.

Cristian Preda precizează că "august 2012 şi decembrie 2013 ne-au arătat că USL intră în derivă cu viteză ameţitoare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor