"Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii" - Mugur Isărescu despre iniţiativa USL de a limita plăţile în numerar

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

"Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii" a comentat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu iniţiativa Guvernului USL de a limita plăţile în numerar în România mai ales în ceea ce priveşte tranzacţiile cu terenuri. Mugur Isărescu a mai apreciat că iniţiatorii acestei măsuri nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii dar se miră, în schimb, că multe terenuri sunt nelucrate.

"Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. (..) Nici nu ştiţi câte formalităţi sunt pentru cumpărarea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu ştiu. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului.(...) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Şi apoi ne minunăm că avem zone în paragină" a declarat Isărescu, citat de Mediafax.

Motivaţia invocată de Guvern pentru adoptarea unei astfel de măsuri, respectiv combaterea evaziunii fiscale, este destul de fragilă, a arătat Isărescu. Multe ţări ale lumii se confrunta cu această problemă şi totuşi nu recurg la interzicerea tranzacţiilor cu numerar; "Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri şi a spălării banilor apare în multe state ", a afirmat Guvernatorul BNR.

Referitor la comisioanele interbancare, pe care Guvernul a anunţat că le va micşora, concomitent cu limitarea tranzacţiilor în numerar, Mugur Isărescu a declarat că acestea au fost exagerate, însă, pe termen mediu - lung, comisioanele se vor alinia practicilor europene.

"Câteodată trebuie să forţezi. Nu ştiu dacă, în momentul actual, a forţa prea mult nu va avea efecte inverse. Colegii de la BNR au trimis observaţii la Ministerul Finanţelor", a declarat Isărescu.

Reamintim că Guvernul Ponta şi-a propus să reglementeze limitarea tranzacţiilor şi a comisioanelor interbancare privind plăţile prin card la comercianţi. Miercuri, premierul a declarat că Guvernul a renunţat la aprobarea acestor prevederi prin ordonanţă de urgenţă, urmând ca actul normativ să fie implementat prin lege votată de Parlament. Limitarea comisioanelor bancare a fost o iniţiativă a PNL, susţinută de fostul ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, demisionat din funcţie joi.

Tot din categoria "drumul spre iad", Guvernatorul BNR a explicat că din aprilie ne aşteaptă scumpiri în lanţ, introducerea taxei de 7 eurocenţi pe carburanţi urmând să ducă la creşteri de preţuri în toate domeniile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie