Klaus Iohannis: dezbaterea asupra 'migraţiei sărăciei' din România este depăşită (presa germană)

Klaus Iohannis, Primarul Sibiului
Klaus Iohannis, Primarul Sibiului (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.01.2014

Dezbaterea asupra aşa-numitei migraţii a sărăciei din România este depăşită şi nu are de-a face cu faptele, apărând mai degrabă ca urmare a campaniei electorale care a avut loc în toamna acestui an în Germania, sau a luptelor politice interne, a declarat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, într-un interviu publicat vineri de mai multe media locale, printre care şi Frankfurter Rundschau.

Primarul Sibiului a arătat că emigraţia a constituit, în anii 90, o mare pierdere pentru România, întrucât atunci au plecat oameni bine pregătiţi, şi că deseori această parte a chestiunii nu apare în discuţie. Mai mult, el consideră că Germania are de câştigat de pe urma liberalizării pieţei forţei de muncă, întrucât vor veni specialişti şi persoane calificate. Pe de altă parte, în prezent aproape că nu mai pleacă nimeni din ţară, arată Klaus Iohannis.

'Fenomenul nu este extins la noi. Aproape că nu mai pleacă nimeni. Există o mulţime de tineri care studiază în Germania. Şi sunt şi oameni care muncesc în Germania. Emigraţia a fost o temă de discuţie la începutul anilor 90, pe când plecau în special membri ai minorităţii germane, dar şi mulţi români. Însă acum, subiectul nu mai este semnificativ pentru noi, astfel că găsesc dezbaterea destul de depăşită. Şi în special nu consider că prin deschiderea pieţei forţei de muncă vor veni semnificativ mai mulţi români în Germania, în căutarea unui loc de muncă, faţă de perioada anterioară', a declarat primarul Sibiului.

Astfel, precizează el, discuţiile se explică pe scena politică din Germania prin recent încheiata campanie electorală, iar anumiţi politicieni se mai folosesc încă de subiect pentru a sublinia anumite idei populiste. În acelaşi timp, Iohannis recunoaşte că, într-adevăr, imaginea României în Germania este una proastă. 'Oamenii care vin în România au deseori o impresie pozitivă, mai bună decât s-ar fi aşteptat. Imaginea proastă este motiv de tristeţe, căci între România şi Germania există legături comerciale numeroase şi importante', spune el. 'În România se află mulţi investitori germani. Şi sunt şi mulţi oameni care provin de aici şi locuiesc în Germania', precizează edilul.

Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra unei confuzii între migraţia sărăciei şi o piaţă liberalizată a forţei de muncă. 'Dacă anumite persoane pleacă în Germania pentru a profita de ajutoarele sociale, atunci este vorba de o problemă ce trebuie corectată, astfel încât să fie îmbunătăţite condiţiile sau criteriile pentru primirea acestor ajutoare. Dacă regiunile germane ar fi ceva mai stricte, problema aproape că ar dispărea de la sine. Piaţa forţei de muncă este cu totul altceva. Este chiar un avantaj ca Germania să primească la muncă oameni calificaţi din România. Aici nu văd nicio problemă. De altfel, de asta am şi format Uniunea Europeană - ca să avem o piaţă deschisă a forţei de muncă', explică Iohannis.

În România nu a apărut neapărat o supărare din cauza dezbaterii din Germania, însă este păcat, susţine primarul Sibiului, când sunt amestecate astfel subiectele, din cauza luptelor politice. În special pentru că, astfel, cetăţeanul de rând îşi face probleme, că vor veni masiv români şi bulgari care să se folosească de banii publici - lucru care este complet artificial. Klaus Iohannis consideră că, din acest punct de vedere, trebuie luate măsuri multe, pe termen lung, şi că îmbunătăţirea imaginii nu ar folosi la multe. 'Problema concretă trebuie abordată cu calm. Mai întâi trebuie aşteptat. Şi apoi vor arăta statisticile că nu va exista decât o creştere minoră (a românilor şi bulgarilor sosiţi în Germania, n.r.). Oamenii vor veni la muncă, şi nu pentru altceva', asigură el.

În sfârşit, Klaus Iohannis mai explică şi faptul că emigraţia din anii 90 a avut deseori efecte grave în România, în special în rândul minorităţii germane. 'Au plecat oameni foarte bine formaţi şi foarte bine integraţi, iar asta a adus dezechilibre rapide pe piaţa forţei de muncă de la noi. Între timp, lucrurile au revenit la normal, însă a rămas regretul că ei au plecat. Pentru noi, este în continuare o problemă, iar deseori, poziţia României nu se vede în dezbatere. Este o mare pierdere pentru noi, atunci când un om pregătit pleacă în Germania, aşa cum este un câştig, în schimb, pentru Germania', explică el. 'Însă la noi au rămas astfel mai puţini oameni foarte bine pregătiţi', subliniază primarul Sibiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor