Iohannis răspunde criticilor PSD

Klaus Iohannis, Primarul Sibiului
Klaus Iohannis, Primarul Sibiului (Epoch Times România)

Nominalizarea vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis în două funcţii cheie din Guvern, respectiv ministru de Interne şi vicepremier, a neliniştit apele în PSD, care nu s-au grăbit să-şi exprime susţinerea, ba dimpotrivă. Iohannis le-a răspuns vineri criticilor unor lideri PSD care susţineau că acesta nu ar trebui să ocupe şi funcţia de vicepremier.

"Noi statutar am luat nişte hotărâri, le-am transmis, cu siguranţă vor fi până duminică, până luni, foarte multe luări de poziţii şi e foarte bine că lumea e preocupată de această chestiune, dar acum nu cred că este cazul să răspund la nişte păreri care sunt şi ele exprimate probabil aşa, la proaspăt", a declarat Iohannis, citat de Realitatea.

Primarul Sibiului a explicat că "atunci când Victor Ponta îmi vă spune personal acest lucru, o să-i dau un răspuns şi acela îl veţi afla şi dumneavoastră".

"Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primărie. Există antecedente (...), un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru şi bine a făcut", a declarat Iohannis, adăugând că va face apel la legislaţie, dacă aceasta îi va permite.

Iohannis a adăugat că nu a discutat cu colegii din PNL chestiuni tehnice şi juridice privind păstrarea funcţiei de primar, dar consideră că acest lucru ar fi un punct forte, nu un punct slab.

"Nu am discutat cu colegii mei absolut deloc chestiuni tehnice juridice şi nici nu le vom discuta astăzi (...) Eu cred că faptul că sunt primar la Sibiu e un punct forte nu un punct slab", a mai spus Iohannis întrebat în legătură cu soluţia pentru prelungirea termenului de 30 de zile, care potrivit legii ar trebui să opteze pentru funcţia de primar sau ministru.

PSD nu îl vrea pe Iohannis vicepremier

Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan a declarat vineri că nu este clar dacă Iohannis poate fi şi vicepremier.

"Domnul Iohannis este un om de valoare şi poate fi un câştig pentru guvern. Sper ca dorinţa PNL de a-l numi pe domnul Iohannis şi vicepremier să nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul şi instituţiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. Sunt sigur că vor fi găsite cele mai bune soluţii în USL pentru ca acest lucru să nu se întâmple, după ce liderii vor discuta acest subiect", a precizat Cătălin Ivan, potrivit unui comunicat remis către Agerpres.

Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, a declarat că "potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice şi fiscale (care deţine şi funcţia de Ministru al finanţelor publice), unul care se ocupă de securitate naţională şi ordine publică (fără portofoliu în Guvern) şi un altul responsabil cu administraţia publică (care deţine şi funcţia de ministru al dezvoltării regionale). Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţa naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României".

Şova a ridicat de asemenea în discuţie şi "problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar".

"Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate. Cei propuşi sunt oameni competenţi şi posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică. Dar toate aceste propuneri trebuie discutate şi în cadrul USL. Deşi propunerile aparţin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta", a afirmat Şova.

Ce spun sursele liberale despre adevăratul motiv al reticenţei pesediştilor

Surse de la vârful PNL citate de Hotnews au explicat că strategia preşedintelui PNL Crin Antonescu a fost pusă la punct de ceva vreme. Nominalizarea lui Iohannis pentru cele două funcţii îi lasă PSD-ului două opţiuni: fie îl acceptă, şi atunci va avea un personaj puternic cu o imagine foarte bună în centrul Guvernului, fie îl respinge transformându-l într-o victimă, ceea ce i-ar da muniţie electorală lui Antonescu, care este în scădere de popularitate.

În acelaşi timp, Iohannis este şi un om de încredere al lui Crin Antonescu, iar prin introducerea acestuia în Guvern se va consolida poziţia PNL, iar dacă se întâmplă ca Antonescu să scadă în sondaje în continuare, edilul sibiului ar putea deveni varianta de rezervă a liberalilor.

"Cu imaginea sa, Iohannis este varianta de rezervă a partidului, în cazul în care Antonescu merge la Cotroceni, acesta va prelua şefia PNL. Oricum ar fi, nominalizarea lui Iohannis încurcă rău planurile lui Victor Ponta şi ale PSD-ului. Acum, Ponta are de luptat cu doi posibili candidaţi la prezidenţiale şi ambii trebuie decredibilizaţi. Iohannis creşte şansele PNL-ului de a ajunge la Cotroceni", au explicat sursele citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne