Igor Munteanu: Confiscarea averilor tuturor celor implicaţi în frauda bancară trebuie să fie abordată în mod serios

Fiecare instituţie din R. Moldova implicată în furtul miliardului trebuie să fie responsabilizată, iar factorii de decizie la vremea respectivă să fie interogaţi şi lustraţi, afirmă Igor Munteanu.
Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului R. Moldova
Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu, în cadrul discursului ţinut joi în plenul Parlamentului în marja Raportului Comisiei de anchetă privind devalizarea sistemului bancar şi investigarea fraudei bancare a declarat că Republica Moldova a fost atacată şi deposedată de bunuri de peste 1 miliard de dolari iar furtul fiind facilitat de diversiune, complicitate şi interese.

Acesta a menţionat că Banca Naţională a Moldovei (BNM) a fost parte din jaful pus la cale de un grup criminal. Mai mult, deputatul se întreabă care-i vinovăţia BNM, Procuratura, SIS, CNA şi ce efecte urmează.

„Fracţiunea PPDA consideră că Raportul Comisiei de anchetă parlamentară trebuie să evalueze rolul acestor instituţii şi să aplice sancţiuni. Fiecare dintre instituţiile implicate trebuie să fie responsabilizată, iar factorii de decizie la vremea respectivă trebuie să fie interogaţi şi lustraţi. Personal, cred că răspundere trebuie să poarte şi cei care i-au succedat pe cei din prima garnitură a fraudei bancare (2013-2014) şi care au lăsat problemele moştenite nerezolvate”, a adăugat politicianul.

Munteanu a atenţionat că frauda a avut efecte grave asupra economiei naţionale care încă nu s-a recuperat. R. Moldova a ratat sume colosale de bani din partea partenerilor externi, care au „trântit uşa şi au plecat după scandalul băncilor”. Leul s-a depreciat cu circa 20%. În februarie 2015, speculaţiile valutare au adus prejudicii directe de 1 miliard de lei cetăţenilor, iar daunele indirecte se ridică la circa 5 miliarde lei.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a subliniat că ancheta parlamentară nu se poate încheia doar cu adoptarea unei hotărâri de Parlament. Legislativul are obligaţia să asigure executarea legilor, care include şi monitorizarea tragerii la răspundere a tuturor oficialilor (foşti) implicaţi în frauda bancară.

În concluzie, Igor Munteanu a propus să fie abordată în mod serios confiscarea averilor tuturor celor implicaţi în frauda bancară. La 30 august erau raportate 2,33 miliarde lei încasări băneşti de la data retragerii licenţelor deţinute de BEM, Banca Socială şi Unibank, dar până astăzi nu s-a restituit nimic din banii scoşi din R. Moldova în străinătate. În opinia deputatului, lichidarea activelor nu înseamnă recuperarea banilor, iar statul trebuie să garanteze recuperarea obligatorie a banilor furaţi.