Herman Van Rompuy: „Succesele remarcabile plasează Moldova în fruntea ţărilor Parteneriatului Estic”

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
14.05.2014

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut marţi la Reşedinţa prezidenţială, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a comunicat Serviciul de presă al Preşedinţiei, scrie Moldpres

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la modalităţile de consolidare a relaţiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, precum şi despre situaţia din regiune.

În cadrul discuţiei, şeful statului i-a mulţumit domnului Herman Van Rompuy pentru contribuţia personală la avansarea procesului de integrare europeană a ţării.

Preşedintele Nicolae Timofti a reconfirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova, asumat faţă de partenerii occidentali, de continuare a reformelor în vederea ralierii la valorile şi standardele comunitare.

Nicolae Timofti a salutat abolirea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi şi-a exprimat convingerea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va constitui un pas decisiv pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a declarat impresionat de progresele obţinute de autorităţile de la Chişinău în procesul de modernizare a ţării. „Succesele remarcabile, obţinute într-un răstimp foarte scurt, plasează Republica Moldova în fruntea ţărilor Parteneriatului Estic”, a spus oficialul european.

Herman Van Rompuy a subliniat importanţa pe care guvernarea trebuie s-o acorde consolidării instituţiilor democratice, reformei justiţiei şi intensificării luptei cu corupţia.

Oficialul european a spus că este necesar ca politicienii să explice cetăţenilor care sunt beneficiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

„Urmărim o campanie de dezinformare împotriva UE, declanşată de adversarii opţiunii europene a ţărilor din Parteneriatul Estic. Nu văd, însă, cum s-ar putea face o comparaţie între opţiunea europeană şi o alta. Uniunea Europeană deschide accesul Republicii Moldova către o piaţă de 500 de milioane de consumatori cu o mare putere de cumpărare. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 10 ori mai mare decât cel al statelor care vorbesc despre crearea unei Uniuni Euroasiatice”, a precizat Herman van Rompuy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor