Natalia Gherman a participat marţi la sesiunea Comitetului de miniştri al Consiliului Europei

(photos.com)
Ana Chitoroagă
07.05.2014

Delegaţia Republicii Moldova, condusă de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat marţi la sesiunea Comitetului de miniştri al Consiliului Europei (CoE), care s-a desfăşurat la Viena, Austria, informează Moldpres cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În prezentarea poziţiei naţionale, ministrul Natalia Gherman a făcut referire la eforturile Secretarului General de reformare a organizaţiei, importanţa optimizării activităţii mecanismelor de monitorizare a CoE şi a programelor de asistenţă pentru provocările cu care se confruntă statele membre ale CoE. De asemenea, oficialul moldovean a evocat obiectivul de integrare europeană a ţării noastre şi impactul parteneriatului structurat al CoE cu UE, precum şi sprijinul CoE în procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.

Referitor la situaţia din Ucraina, şefa diplomaţiei de la Chişinău a exprimat solidaritate cu poporul ucrainean. Totodată, a fost reiterat sprijinul pentru eforturile actorilor internaţionali implicaţi în identificarea unei soluţii eficiente a crizei din ţara vecină. Ministrul Natalia Gherman a subliniat susţinerea de către R. Moldova a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi importanţa implementării Declaraţiei de la Geneva din 17 aprilie 2014 şi organizării libere şi democratice a alegerilor prezidenţiale din 25 mai 2014.

În cadrul sesiunii ministeriale, şefii diplomaţiilor au aprobat mai multe decizii care vizează garantarea eficacităţii de lungă durată a sistemului Convenţiei europene a drepturilor omului, implementarea politicii CoE faţă de regiunile învecinate şi bilanţul cooperării între Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. De asemenea, Comitetul de miniştri a luat notă de cel de-al IX-lea Raport consolidat al Secretarului General al Organizaţiei privind conflictul din Georgia, de Raportul referitor la implementarea Declaraţiei de la Brighton privind reforma CEDO şi s-a expus pe marginea Raportului anual al Secretarului General cu privire la situaţia drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în Europa.

Dezbaterile formale s-au concentrat pe tematica "Valorile CoE şi stabilitatea în Europa: provocările actuale", cu accent asupra situaţiei din Ucraina, precum şi acţiunilor pe care le poate întreprinde organizaţia pentru depăşirea crizei.

La finalul sesiunii a avut loc ceremonia de transmitere a Preşedinţiei Comitetului de miniştri de la Austria către Azerbaidjan, pentru următoarele şase luni.

De asemenea, Natalia Gherman, a avut astăzi mai multe întrevederi bilaterale cu miniştrii de Externe ai Confederaţiei Elveţiene, României, Ucrainei ş.a, în marja sesiunii Comitetului de miniştri al Consiliului Europei, la Viena, Austria, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul discuţiilor cu preşedintele şi ministrul Afacerilor Externe al Confederaţiei Elveţiene, Didier Burkhalter, au fost abordate etapa actuală a relaţiilor bilaterale din perspectiva Strategiei de cooperare cu Republica Moldova pentru 2014-2017, reglementarea conflictului transnistrean şi preconizata vizită în R. Moldova în calitate de preşedinte-în-exerciţiu al OSCE.

Schimbul de opinii cu ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a vizat acţiunile prioritare de pe agenda de integrare europeană, securitatea regională şi asistenţa bilaterală. Omologul român a asigurat autorităţile R. Moldova de deplina susţinere a reformelor democratice iniţiate.

Discuţiile cu ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Deshchytsia, s-au concentrat pe temele abordate în cadrul sesiunii ministeriale a Consiliului Europei, în special pe situaţia actuală din Ucraina. În context, ministrul Natalia Gherman a reiterat suportul pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării vecine, precum şi importanţa dezescaladării tensiunilor din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor