Haos în Liban. Unele bănci închid din cauza cererilor clienţilor furioşi

(Captură Foto)

Băncile dintr-o regiune din nordul Libanului au fost închise până la o notificare ulterioară sâmbătă, a declarat Agenţia Naţională de Ştiri, după ce clienţii au devenit furioşi din cauza lipsei de lichidităţi accentuate care loveşte sectorul financiar libanez.

Începând din septembrie, băncile au plafonat în mod arbitrar suma de dolari care poate fi retrasă sau transferată în străinătate, stârnind furie în rândul clienţilor care acuză creditorii că le-au sechestrat bani.

Există, de asemenea, o limită pentru retragerile de lire libaneze.

Clienţii care doresc dolari trebuie să stea adesea ore întregi la cozi pentru a face retrageri, iar deseori li se spune că nu mai există bancnote atunci când ajung la ghişeu.

Sâmbătă, toate băncile din regiunea nordică Akkar au fost închise, a declarat ANN, în urma unui apel din partea Asociaţiei Băncilor ca acestea să îşi închidă uşile „până la o notificare ulterioară”.

Vineri, cetăţenii au intrat într-o sucursală bancară din oraşul Halba să protesteze pentru faptul că nu pot să retragă suficient de mulţi dolari sau lire libaneze, a raportat ANN.

Cetăţenii stau la cozi şi câte zece ore, potrivit rapoartelor.

Proteste antiguvernamentale fără precedent au lovit Libanul începând cu 17 octombrie, în parte pentru a denunţa lipsa acţiunilor în ceea ce priveşte adâncirea crizei economice.

Protestele şi demisia cabinetului care a urmat, au slăbit lira libaneză aruncând economia în haos.

Sâmbătă, în sudul oraşului Saida, protestatarii au mutat camioane şi o macara în faţa unei bănci pentru a forţa conducerea să înmâneze unui bărbat o sumă de bani în lire libaneze, potrivit ANN. Vehiculele au fost retrase numai după ce bărbatul a fost plătit integral.

În zona Bikfaya din afara Beirutului, demonstranţii au aruncat peste noapte cu ouă într-o clădire a unei bănci.

Lacrimile şi ţipetele au devenit frecvente în bănci în ultimele săptămâni, deoarece cetăţenii acuză creditorii că le-au furat banii. Numeroşi clienţi au introdus acţiuni în Justiţie împotriva instituţiilor financiare care nu mai returnează banii.

Şeful Baroului libanez, Melhem Khalaf, a cerut vineri băncilor să ridice restricţiile privind transferurile şi retragerile, considerând măsurile „neconstituţionale”.