Liban: Armata intervine cerând protestatarilor să înceteze manifestaţiile după demisia premierului

Saad al-Hariri
Saad al-Hariri (Getty Images)

Unele autostrăzi majore din Liban s-au redeschis miercuri, după ce armata a cerut protestatarilor să ridice blocajele rutiere, astfel încât activităţile să revină la normal după 13 zile de manifestaţii care au paralizat ţara şi au obligat premierul să demisioneze.

Demisia de marţi a răsturnat guvernul de coaliţie al lui Saad al-Hariri, care a spus că a ajuns într-un „punct mort” în încercarea de a rezolva criza dezlănţuită de protestele uriaşe împotriva elitei conducătoare.

Miercuri dimineaţă, trupele au eliberat un traseu important la nord de Beirut, după ce s-au ciocnit cu demonstranţii.

Podul Inelelor din centrul Beirutului a fost deschis după negocierile cu unii protestatari care nu au vrut să plece, spunând că doresc demisia mai multor oficiali, acuzaţi de corupţie. Mulţi protestatari au rămas să demonstreze, fără însă să blocheze străzile.

Într-o declaraţie, liderii militari libanezi au spus că oamenii au dreptul să protesteze, dar „numai în pieţele publice”.

Nucleul dur al protestelor demonstrează într-o piaţă din centrul Capitalei, care a fost închisă traficului de către forţele de securitate.

Discursul de demisie al lui Hariri a avut loc marţi, după ce o mulţime loială grupurilor musulmane şiite Hezbollah şi Amal au atacat şi distrus o tabără din centrul Beirutului.

Aceasta a fost cea mai gravă manifestare pe străzile Beirutului din 2008, când luptătorii Hezbollah au preluat controlul capitalei în conflictul armat cu adversarii libanezi loiali lui Hariri şi aliaţilor săi.

Plecarea lui Hariri, care a fost susţinut constant de aliaţii arabi suniţi precum şi de occidentali, împinge Libanul pe un teritoriu politic imprevizibil.

Protestele au înrăutăţit problemele economice grave ale Libanului, iar băncile au rămas închise miercuri.