Ghosn, fostul CEO al Nissan, scapă din Japonia, ajunge în Tripoli

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Fostul CEO al Nissan, Carlos Ghosn, a fugit în Liban, potrivit declaraţiilor sale, "pentru a scăpa de nedreptatea" care i s-a făcut în Japonia, unde fusese eliberat pe cauţiune în aşteptarea procesului. Ghosn fusese acuzat de fraudă.

Plecarea bruscă a magnatului auto a marcat cea mai recentă evoluţie într-un dosar interesant şi ridică întrebări importante despre problemele de securitate sau acordurile din spatele scenei în Japonia.

Într-o declaraţie, Ghosn, în vârstă de 65 de ani, a spus că „nu va mai fi ostatic al unui sistem de justiţie japonez riguros, unde se presupune că vinovăţia, discriminarea este răspândită şi drepturile de bază sunt ignorate”.

„Nu am fugit de justiţie - am scăpat de nedreptate şi persecuţii politice”, şi-a motivat Ghosn acţiunile. Fostul CEO al Nissan a promis să comunice „liber” cu mass-media „începând de săptămâna viitoare”.

Nu a fost clar cum a reuşit să părăsească Japonia, întrucât condiţiile de cauţiune îi cereau să nu părăsească ţara. Ghosn fusese arestat brusc din noiembrie 2018, incident care a trimis unde de şoc în lumea afacerilor.

Ghosn împreună cu avocaţii săi şi-au exprimat în mod repetat temerile cu privire la imposibilitatea unui proces echitabil în Japonia şi au solicitat respingerea cauzei, invocând probleme în procesul acuzării.

Libanul a declarat că fostul CEO - care deţine naţionalitate libaneză, franceză şi braziliană - a intrat în ţară „legal” în zorii zilei de luni, 31 decembrie.

"Nu există motive care să justifice luarea de măsuri împotriva lui sau urmărirea penală", a declarat aparatul de securitate generală al ţării.

Ministerul de Externe din Liban a declarat că nu există niciun acord pentru extrădare sau cooperare judiciară între Beirut şi Tokio.

Mass-media libaneză a raportat că Ghosn a călătorit cu avionul său privat din Turcia în Liban, unde s-au născut părinţii săi şi unde şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei.

O sursă a preşedinţiei libaneze a declarat că Ghosn a intrat în ţară cu paşaport francez şi cartea de identitate libaneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe