Mercenari ruşi apar pe un film video torturând şi decapitând un bărbat în Siria

Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Patru bărbaţi vorbitori de limbă rusă, au fost filmaţi în timp ce decapitau, dezmembrau şi incendiau un bărbat sirian în 2017, conform unui material video devenit viral pe internet.

Publicaţia Novaia Gazeta crede că sunt mercenari privaţi ai grupului Wagner asociat cu Kremlinul.

Novaia Gazeta susţine că l-a identificat pe unul dintre cei implicaţi în tortură, după ce noi mesaje au apărut pe social media luna aceasta.

Primul videoclip care arată bărbaţii lovind victima cu un baros dezmembrându-l a apărut online pe 30 iunie 2017.

Se crede că Grupul Wagner este controlat de Evgheni Prigozhin, un om de afaceri cu legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, denumit adesea „Bucătarul lui Putin” din cauza afacerilor sale de catering.

Rusia nu recunoaşte oficial rolul mercenarilor precum Grupul Wagner, despre care s-a raportat că luptă în Libia şi în diferite ţări africane.

„Taie-l mai tare, hai! Rupe-i coloana vertebrală! Foloseşte o lopată ”, pot fi auziţi pe materialul video torţionarii, în timp ce imaginile arată unul dintre ei taie un corp inert.

„Păstrează picioarele, îl vom agăţa de picioare”, citează Novaia Gazeta. Un alt videoclip îi înfăţişează pe bărbaţii mascaţi aruncând benzină pe un cadavru agăţat cu capul în jos şi dându-i foc.

Săptămâna aceasta publicaţii siriene şi britanice au identificat victima ca fiind Muhammad „Hamadi” Abdullah al-Ismail din estul provinciei siriene Deir Ezzor. Se presupunea că Ismail ar fi fugit în Liban în timpul războiului civil din Siria şi ar fi fost arestat şi înrolat cu forţa în armata preşedintelui Bashar al-Assad la întoarcerea sa.

Publicaţiile care au relatat despre materialul video au menţionat informaţii open-source care au localizau locul crimei în câmpurile petroliere al-Shaer din Homs, centrul Siriei.

Al-Shaer a fost menţionat într-un raport al Associated Press ca fiind subiectul unui acord între o companie petrolieră de stat siriană şi un antreprenor militar rus care împărţeau profiturile obţinute din rafinăriile de petrol eliberate de Statul Islamic.

Contractorul militar rus Evro Polis, asociat cu Prigojin este considerat o firmă vitrină pentru operaţiunile Grupului Wagner în Siria.

„Acoperiţi-vă faţa ... lăsaţi-o baltă, acest videoclip nu va apărea nicăieri”, a spus unul dintre bărbaţii care filmau torturile, potrivit Novaia Gazeta.

Ziarul a spus că a folosit tehnologie re recunoaştere facială şi l-a identificat pe unul dintre asasini ca fiind Stanislav D. şi i-a coroborat identitatea folosind o copie a paşaportului său cu a unui chestionar al Grupului Wagner.

Se pare că Stanislav D. a servit în Grupul Wagner. Pe corpul victimei se pot vedea mesaje text „pentru VDV [paraşutişti] şi recunoaştere” înainte ca bărbaţii să-l ardă.

Novaia Gazeta a spus că nu a publicat numele mercenarului pentru a-i proteja siguranţa familiei. Ziarul a spus că a contactat soţia şi prietenii acestuia, dar persoanele contactate nu au răspund apelurilor sau au negat că îl cunosc.

Publicaţia a spus că este pregătită să furnizeze materialele sale autorităţilor ruse, dacă vor să investigheze tortura.

O fotografie care îi înfăţişează pe cei patru mercenari pozând cu feţe nemascate la locul incidentului a apărut online, în timp ce Novaia Gazeta relata despre caz.

Online, publicaţia a primit mesaje care îl identificau pe Stanislav D. ca fiind un bărbat diferit şi susţineau că au găsit identitatea unui al doilea bărbat care apare în videoclip.