Alt smartphone chinez care spionează - aparţine companiei chineze Xiaomi

CEO-ul companiei Xiaomi, Lei Jun, în timpul unei lansări de produs în Beijing, 15 mai 2014. Smartphone-ul Redmi Note a fost observat cum se conectează automat la o adresă IP din Beijing.
CEO-ul companiei Xiaomi, Lei Jun, în timpul unei lansări de produs în Beijing, 15 mai 2014. Smartphone-ul Redmi Note a fost observat cum se conectează automat la o adresă IP din Beijing. (ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Kenny Li, de la IMA Mobile din Hong Kong, a avut o surpriză în timp ce analiza un smartphone produs de compania chineză Xiaomi. Celularul Redmi Note încerca în continuu să se conecteze la o adresă IP aflată în Beijing.

Telefonul a continuat să încerce să se conecteze, chiar şi după ce Li a oprit serviciul MiCloud oferit de Xiaomi, care este asemănător iCloud-lui. Apoi Li a încercat ştergerea şi reinstalarea unei noi versiuni de Android. Problema a persistat.

Potrivit Apple Insider, compania Xiaomi declarase anterior că va stoca datele clienţilor în China, dar numai în cazul în care un utilizator ar fi optat pentru asta, nu în toate cazurile.

Compania chinează Xiaomi nu a putut oferi un răspuns imediat unui e-mail trimis la sediul său din Hong Kong.

Dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, acesta este cel de-al doilea caz când s-a depistat că un smartphone chinezesc îşi spionează utilizatorii.

Cercetătorii în securitate de la compania G Data din Germania au constatat în iunie că smartphone-urile chinezeşti Generic Star N9500 au avut o "problemă" similară. Telefonul sosea preinstalat cu programul spyware Uupay.D, care extrăgea datele din telefon şi le retransmiterea înapoi la o adresă IP aflată în China.

La fel ca smartphone-ul Redmi Note, programul de spionaj instalat pe Star N9500 nu a putut fi eliminat nici atunci când utilizatorul îşi ştergea sau instala un nou sistem de operare, deoarece spyware-ul1 era situat pe firmware-ul2 telefonului Star N9500.

Deci este foarte probabil că şi în cazul lui Kenny Li, încercarea conectării smartphone-lui Redmi Note la o adresă IP de la Beijing, vine de asemenea de la ceva aflat în firmware-ul său.

Spargerea securităţii telefonului Star N9500 putea permite "cuiva" să asculte apelurile telefonice, să citească e-mailurile şi mesajele text, precum şi să controleze de la distanţă microfonul şi aparatul de fotografiat al telefonului. Aceasta ar putea fi, de asemenea, folosit pentru furt, inclusiv acordarea accesului online la informaţiile bancare ale utilizatorului.

Note:

1. spyware - software-ul care permite unui utilizator să obţine informaţii despre un alt utilizator prin transmiterea de date pe ascuns de pe telefonul utilizatorului spionat

2. firmware - programele instalate permanent în memoria telefoanelor

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe