Guvernul recunoaşte că tehnocraţii au făcut treabă mai bună decât Ponta pe fonduri europene. Vezi reacţia lui Ghinea

După ce i-a numit pe tehnocraţi "Guvernul zero" şi i-a acuzat de ineficienţă pe fonduri europene, PSD recunoaşte, prin funcţionarii guvernamentali, că Executivul Cioloş a lansat mai multe apeluri de proiecte europene decât social-democratul Ponta.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Cabinetul Grindeanu recunoaşte, prin două note prezentate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene într-o şedinţă de guvern, că tehnocraţii lui Cioloş au lansat marea majoritate a apelurilor de proiecte europene şi a îndeplinit mai multe condiţionalităţi ex-ante cerute de Comisia Europeană pentru acordarea fondurilor UE României decât guvernarea PSD Ponta, în cadrul financiar 2014-2020, relatează Hotnews.

În prima notă se precizează că în cadrul financiar multianual 2014-2020, au fost lansate 74 de apeluri de proiecte pentru fondurile structurale şi de coeziune, însumând cira 15 miliarde de euro şi reprezentând circa 54% din banii europeni alocaţi ţării noastre la această categorie de fonduri.

Fragment din prima notă prezentată de Ministerul Dezvoltării.
Fragment din prima notă prezentată de Ministerul Dezvoltării. (HotNews)

Din anexele notei se poate observa că din cele 74 de apeluri lansate, doar vreo 7 au fost lansate în anul 2015, în guvernarea Ponta, în timp ce meritul pentru restul aparţine guvernului Cioloş.

Cea de a doua notă se referă la condiţionalităţile ex-ante - strategii sectoriale pe care autorităţile române trebuie să le facă şi să le prezinte Comisiei Europene, în lipsa cărora Bruxelles-ul poate să blocheze anumite linii de finanţare sau programe întregi din noii bani europeni. Prin respectiva notă, Guvernul Grindeanu ia act de faptul că în anul 2014 (guvernarea Ponta) au fost îndeplinite 11 astfel de condiţionalităţi ex-ante, în timp ce alte 12 condiţionalităţi ex-ante au fost îndeplinite în anul 2016 (deci de Guvernul Cioloş în scurtul său mandat de 1 an). Mai mult, alte 6 condiţionalităţi (realizate de guvernarea Cioloş) "au toate premisele pentru ridicare" şi încă 6 se află în dialog informal cu CE.

Potrivit Hotnews, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene a prezentat cele două note, în şedinţa de guvern din 12 ianuarie 2017, prin ministra delegată pentru fonduri europene Mihaela Toader, iar Guvernul Grindeanu a luat act de ele.

Articolul original poate fi citit aici

Reacţia fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea

"Confirmă tot ce am tot zis: am găsit programele operaţionale nelansate şi am lansat 80 la sută din alocarea 2014-2020. Am rezolvat cele mai multe condiţionalităţi ex-ante, fără de care s-ar fi blocat fondurile în acest an.

PSD a făcut o temă de propagandă neagră din fondurile europene dar un document oficial de bilanţ nu poate eluda aceste realităţi.

Măcar să aibă ei capacitatea de a evalua şi contracta liniile de finanţare lansate de noi. Mă îndoiesc, pentru că văd ce oameni se întorc la Autorităţile de Management. Dar sînt cu ochii pe ei!", a declarat Ghinea, pentru Epoch Times.