Ghinea: 2016 - an record la încasări din fonduri UE. În rest e gargară politicianistă şi propagandă

Aşa cum reiese din datele oficiale, 2016 a fost anul în care au intrat cei mai mulţi bani europeni în România, a atras atenţia fostul ministru Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Datele financiare oficiale indică 2016 ca an record la încasări din fonduri UE - în rest e gargară politicianistă şi propagandă, a scris pe contul său de Facebook fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, acuzat nu o dată de adversarii politici că s-a remarcat printr-un mandat dezastuos pentru România.

„Dragoş Dinu - care m-a ajutat ca secretar de stat şi a rămas ministru la plecarea mea - explică foarte clar încă o dată. Dragoş este unul dintre profesioniştii care şi-au pus cariera privată între paranteze pentru a lucra pentru ţară. Şi acum plăteşte cu stresul provocat de papagali în căutare de show. Eu îi mulţumesc. Cine vrea să ştie adevărul îl găseşte uşor”, a declarat Cristian Ghinea.

În continuare, fostul ministru al Fondurilor Europene a citat dintr-un articol semnat de Dragoş Dinu şi publicat pe Contributors.ro:

„Fluxurile financiare dintre România şi Uniunea Europeană arată că, cu peste 7 miliarde de euro încasaţi până la la 30 noiembrie 2016, 2016 este anul în care România a beneficiat de cele mai mari sume primite de la Uniunea Europeană, de la momentul aderărării, 2007, şi până în prezent. Acestea sunt datele oficiale ale Ministerului de Finanţe, luate de pe site-ul instituţiei. Motivele pentru care aceste sume nu sunt reflectate în bugetul general consolidat îl reprezintă faptul că aceste miliarde de euro s-au dus direct către beneficiari – companii private, autorităţi locale, ONG-uri etc.

În principiu, mare parte din aceşti bani s-au dus către entităţi private (onorându-se astfel cereri de plată amânate, mai vechi sau mai noi) sau au fost utilizaţi pentru a returna împrumuturi făcute de autorităţile de management în anii trecuţi atunci când nu existau resurse din fonduri europene pentru a onora plăţile beneficiarilor. Acesta este un procedeu prin care Autorităţile de Management se împrumută de la Ministerul de Finanţe atunci când nu dispun de lichidităţi.”