Gunoaiele, cealaltă faţă a dezvoltării chineze

(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Noua conducere a regimului chinez se va confrunta cu o poluare gravă ca urmare a proliferării fabricilor şi a acumulării de gunoaie, produse de noua societate de consum. Mii de oameni îşi câştigă viaţa sortând gunoaiele la Beijing. Li Bin soţia şi fiul lor fac parte din cei 170.000 de 'gunoieri', care parcurg străzile capitalei în căutare de carton, plastic, fier sau plăci de aluminiu, notează miercuri ziarul ABC.

Pentru câţiva cenţi kilogramul, ei le achiziţionează de pe şantier sau din clădirile de birouri iar apoi le vând la gropile de reciclare din afara oraşului. Marjele acestei afaceri sunt atât de mici încât trebuie să colecteze un metru cub de sticle de plastic (circa o mie) pentru a câştiga un euro. 'Este o muncă murdară şi ne petrecem toată ziua pe stradă, dar e mai bine decât să muncim pentru altcineva', spune Li Bin, care a venit din provincie acum doi ani în căutarea unui viitor mai bun în capitală şi care câştigă 6.000 de yuani pe lună din reciclarea gunoaielor.

Cu furgoneta sa plină de cartoane înconjurat de peisajul modern al zgârie norilor, el reprezintă faţa murdară a dezvoltării Chinei care a dus la escaladarea poluării, nu doar din cauza proliferării de fabrici şi maşini, ci şi prin avalanşa de deşeuri pe care le generează noua societate consum. Alături de reclamaţiile sociale tot mai mari şi de corupţie, poluarea este una din provocările cu care se va confrunta viitoarea conducere a autoritarului regim chinez.

În China, 85 la sută din cele 7 miliarde de tone de gunoi se acumulează la gropile menajere, multe dintre ele fără licenţă şi instalate în apropiere de zonele urbane. Prin descompunerea lor, aceste deşeuri emană în atmosferă gaze toxice de metan şi bioxid de carbon care constituie o ameninţare gravă pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit datelor Primăriei capitalei, cei 17 milioane de locuitori produc zilnic 18.000 tone de gunoaie, cu 7.000 mai mult decât pot procesa gropile de gunoi. Dintre acestea se reciclează mai puţin de 4 la sută, 2 la sută sunt arse, iar restul se acumulează în cele 200 gropi de gunoi care acoperă 330.000 de metri pătraţi împrejurul oraşului.

Este ceea ce a prezentat în imagini fotograful Wang Jiuliang, care a folosit expresia 'al şaptelea inel' pentru a se referi la Marele Zid de gunoaie al capitalei. Adevărat focar de infecţii şi de infiltraţii toxice în pământ, mirosul care se desprinde este atât de puternic încât primăria a fost nevoită să instaleze ventilatoare uriaşe pentru a împrăştia duhoarea. În această luptă grea cu gunoaiele o legiune întreagă de oameni patrulează străzile cu bicicletele lor încărcate cu munţi de cartoane, peturi sau fier vechi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe