Un viscol record loveşte nordul Chinei

Zăpadă la marginea Beijing-ului, 4 noiembrie 2012
Zăpadă la marginea Beijing-ului, 4 noiembrie 2012 (STR / AFP / Getty Images)

Un viscol record a provocat devastări majore în zone vaste din provinciile nord-estice Heilongjiang, Jilin şi Mongolia Interioară din China. Nu este clar dacă au existat decese sau răniţi, dar pagubele au fost enorme.

De-a lungul ultimelor zile, un viscol a lovit o mare parte din nordul Chinei, afectând transportul în comun, provocând întreruperi de curent şi izolând oamenii.

Din cauza zăpezilor au fost deteriorate 23 de linii electrice, provocând pene de curent, s-au întrerupt livrările de apă şi s-au închis sistemele de încălzire din provinciile Heilongjiang, Jilin şi Mongolia Interioară. Numeroase drumuri, şcoli şi aeroporturi din regiune au fost închise, după cum a fost raportat de mass-media locală.

Rezidenţii afectaţi de viscol au fost luaţi prin surprindere, fapt care i-a determinat să cumpere şi să adune cantităţi mari de pâine, prăjituri, conserve, apă potabilă, lumânări şi alte elemente, ca o măsură de precauţie.

Oraşul Hegang din Heilongjiang a fost cel mai afectat, fiind acoperit de un strat de zăpadă groasă care a paralizat traficul şi transportul în comun.

Viscolul a început pe 11 noiembrie, pagube importante înregistrându-se la reţelele de alimentare cu curent electric, telecomunicaţii şi conductele de apă din Heilongjiang, se arată în raport. Numeroşi rezidenţi din provincie au rămas fără căldură şi peste 45.000 de abonaţi la serviciile în bandă largă au fost afectaţi.

Mijloacele de transport public fiind paralizate, şoferii de taxi din Hegang aproape şi-au dublat tariful, de la şase yuani (1 dolar) la 10 yuani (1,60 dolari), iar pe distanţele mai lungi tariful a crescut la 30 yuani (4,80 dolari), a susţinut raportul.

Agenţia de stat China Daily a raportat că fără curent electric şi transport, oamenii erau obligaţi să folosească lumânări şi să meargă pe jos până la destinaţiile lor.

Nivelul zăpezii a ajuns marţi chiar la 55 cm în unele părţi ale Heilongjiang, doborând recordul de acum o jumătate de secol, conform departamentului de propagandă al municipiului Hegang.

Kang Chuanguo, proprietarul unei sere mari din Hegang, a declarat pentru China Daily că pagubele înregistrate la serele sale şi la alte proprietăţi, în timpul viscolului, sunt de cel puţin 40.000 de yuani (6400 de dolari).

"Foarte rar am avut genul de viscol pe care îl vedem acum", a spus el, adăugând că furtunile de zăpadă sunt obişnuite în nordul Chinei, dar nu la această scară.

Mass-media de stat a raportat că cel puţin 173 de case au fost distruse de viscol şi că în întregul Hegang s-a înregistrat un prejudiciu total de 12,3 milioane de yuani (200 000 de dolari).

Viscolul a lovit Mongolia Interioară pe 9 noiembrie, multe zone ale prefecturii autonome devenind complet inaccesibile. Transportul pe distanţe lungi a fost afectat şi două aeroporturi locale au fost închise, vizitatorii din afara rămânând blocaţi.

Industria produselor lactate din Mongolia Interioară, situată la graniţa cu Rusia şi Mongolia, a fost grav afectată, iar echipamentul a fost deteriorat.

Au existat rapoarte că viscolul a lovit şi partea de nord-vest a regiunii Xinjiang din China, dar se pare că cea mai mare parte a prejudiciului a avut loc în Heilongjiang.