Grindeanu mută strategic: Votul de la moţiunea de cenzură, pe masa CCR

Deşi ar fi trebuit să fie secret conform Constituţiei, votul de la moţiunea de cenzură s-a făcut practic la vedere. Nemulţumit profund de "ordinul pe unitate" dat de şefii PSD-ALDE parlamentarilor din subordine, premierul interimar Sorin Grindeanu a decis să ceară intervenţia Curţii Constituţionale în acest caz.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.06.2017

Premierul interimar Sorin Grindeanu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la votul la vedere exprimat de parlamentarii PSD şi ALDE la moţiunea de cenzură care i-a dărâmat Guvernul.

"Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din data de 21 iunie 2017 cu privire la moţiunea de cenzură, desfăşurată în condiţii neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului", se arată în sesizarea premierului interimar, citată de Digi24.

În acest sens, Grindeanu invocă prevederile din Constituţie şi articole din Regulamentul Parlamentului potrivit cărora, în cazul moţiunii de cenzură, votul trebuie să fie secret, cu bile.

"Ce s-a întâmplat la moţiunea de cenzură, acel spectacol cu rânduri de filtre şi cu arătatul votului, nu ar trebui să se mai întâmple în Parlamentul României. Este o chestiune care ţine şi de lege şi de demnitate şi de onoare. I-am rugat pe cei de la Secretariatul General, poate găsesc o soluţie până mâine, de a face o solicitare la Curtea Constituţională, în numele Guvernului, prin care să găsim o modalitate de a proteja dreptul parlamentarilor de a-şi exprima votul fără nicio constrângere.

Votul trebuie să fie secret. Sper să găsească o soluţie. Repet, pentru viitor, pentru ce va fi după. E bine pentru sănătatea democraţiei noastre să avem aşa ceva. Dacă nu vor găsi cei din Secretariatul General până mâine, poate că viitoarea echipă guvernamentală va găsi o soluţie prin care să sesizăm Curtea şi să se spună «stop» acestor practici, mai ales în Parlamentul României", a declarat miercuri Grindeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor