Grindeanu dă o "decisivă" înainte de plecare. Cere CCR soluţii pentru ca parlamentarii să poată vota liber

Alungat din fruntea Guvernului în urma unui vot precedat de mari tensiuni, Grindeanu vrea ca CCR-ul să găsească soluţii astfel încât în viitor parlamentarii să-şi poată exprima votul fără nicio constrângere.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Aflat pe picior de plecare din Palatul Victoria, unde se va înscăuna Tudose, premierul interimar Sorin Grindeanu a anunţat miercuri că le-a cerut funcţionarilor din aparatul de lucru "să depună o solicitare, în numele Guvernului, la Curtea Constituţională", în vederea găsirii unei soluţii pentru "protejarea votului parlamentarilor". Anunţul lui Grindeanu vine în contextul în care, înainte de vot, s-a vorbit despre presiuni în rândul parlamentarilor PSD, despre ameninţări cu excluderea din partid.

"Ce s-a întâmplat la moţiunea de cenzură, acel spectacol cu rânduri de filtre şi cu arătatul votului, nu ar trebui să se mai întâmple în Parlamentul României. Este o chestiune care ţine şi de lege, şi de demnitate, şi de onoare. (...) I-am rugat pe cei de la Secretariatul General, poate găsesc o soluţie până mâine, de a face o solicitare la Curtea Constituţională, în numele Guvernului, prin care să găsim o modalitate de a proteja dreptul parlamentarilor de a-şi exprima votul fără nicio constrângere. Votul trebuie să fie secret", a declarat Grindeanu, preluat de Agerpres, precizând că această decizie trebuie să fie "pentru viitor", nu pentru el.

Potrivit (încă) premierului Grindeanu, protejarea votului este benefică pentru "sănătatea democraţiei".

"Sper să găsească o soluţie. Repet, pentru viitor, pentru ce va fi după. E bine pentru sănătatea democraţiei noastre să avem aşa ceva. Dacă nu vor găsi cei din Secretariatul General până mâine, poate că viitoarea echipă guvernamentală va găsi o soluţie prin care să sesizăm Curtea şi să se spună 'stop' acestor practici, mai ales în Parlamentul României", a precizat Sorin Grindeanu.

Reamintim că votul pe moţiunea de cenzură a fost unul precedat de tensiuni cât se poate de mari. Presa a scris atât despre negocieri în rândul partidului cât şi despre presiuni, parlamentarii fiind ameninţaţi cu excluderea din PSD dacă vor vota contra moţiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne