Germania interzice glifosatul până în 2023

Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului
Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului (Captură Foto)

Guvernul german a anunţat, miercuri, că a convenit asupra unui plan de interzicere treptată a folosirii glifosatului - substanţa chimică principală în ierbicidul Roundup - cu o interdicţie totală până la sfârşitul anului 2023.

Cabinetul cancelarului Angela Merkel a fost de acord cu planul miercuri. Propunerea, a raportat Bloomberg, susţine, de asemenea, că „guvernul intenţionează să se opună oricărei solicitări a UE de prelungire a autorizaţiei de producere a ierbicidului, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului”.

Comisia Europeană a prelungit autorizaţia de folosire a glifosatului în 2017 până la sfârşitul anului 2022.

Ministrul Mediului din Germania, Svenja Schulze, a sprijinit noua măsură, ca fiind necesară pentru protejarea biodiversităţii, spunând că „într-o lume fără insecte nu merită să trăieşti”. „Ceea ce dăunează insectelor dăunează şi oamenilor”, a spus Schulze în cadrul unei conferinţe de presă.

Glifosatul nu mai este exclusiv în produsul Roundup al companiei Monsanto, întrucât "este acum fără brevet şi comercializat la nivel mondial de zeci de alte grupuri din industria chimică, inclusiv Dow Agrosciences şi BASF din Germania", după cum a remarcat Reuters.

Comercializarea pe scară largă se face în pofida unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care în 2015 a desemnat glifosatul drept „probabil cancerigen”, crescând îngrijorările legate de efectele sale asupra sănătăţii şi generând probleme legale pentru Bayer, care a achiziţionat Monsanto anul trecut.

Mai multe instanţe au considerat că Roundup este un factor în cazurile de cancer ale reclamanţilor.

Austria a devenit prima ţară din UE care a interzis glifosatul, în luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură