Monsanto obligat să plătească 289 milioane de dolari unui grădinar pentru cancerul în fază terminală de care suferă [video]

Curtea Superioară din San Francisco consideră că Monsanto nu a avertizat în mod corect cu privire la riscul pentru sănătate pe care îl prezintă utilizarea produsului său cu glifosat, care este cancerigen.
Dewayne Johnson
Dewayne Johnson (captură video Youtube)

Un juriu din California a condamnat gigantul Monsanto, vineri 10 august, la plata unei despăgubiri de 289 milioane de dolari (circa 253 milioane euro), unui bărbat care suferă de un cancer în fază terminală cauzat de expunerea la un produs al multinaţionalei, controversatul erbicid cu glifosat, informează presa locală.

Bărbatul în cauză, Dewayne Johnson, afirmă că a folosit în mod frecvent erbicidul Roundup de la Monsanto, în timp ce lucra ca grădinar pentru Unified School District din San Francisco (SUA).

Juriul Curţii Supreme din San Francisco a stabilit că Monsanto nu a avertizat în mod corect cu privire la riscul pentru sănătate la care se expuneau persoanele atunci când utilizau acest produs cu glifosat.

Juriul a concluzionat, de asemenea, că omisiunea avertismentelor necesare a constituit un „factor substanţial” în boala lui Johnson, în vârstă de 46 ani, care suferă de un limfom non-Hodgkin (o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul limfatic - situat în diverse părţi ale organismul: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetaţiile adenoide, amigdale şi măduva osoasă).

Doctorii reclamantului au declarat la proces că Johnson mai are de trăit doar câteva luni. Glifosatul este un erbicid controversat, care a generat multe reclamaţii în întreaga lume datorită efectelor sale periculoase atât pentru sănătatea oamenilor cât şi a efectelor asupra terenurilor stropite cu produse care-l conţin.

Într-un comunicat de presă, Scott Partridge, unul dintre vicepreşedinţii Monsanto, a declarat că va ataca decizia instanţei. „Ne arătăm empatia faţă de dl Johnson şi familia sa. Decizia de astăzi nu schimbă faptul că mai mult de 800 de studii şi recenzii - şi concluziile Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), Institutul Naţional de Sănătate din SUA (NIH) şi autorităţile de reglementare din întreaga lume – susţin faptul că glifosatul nu provoacă cancer”, a spus el.

Presa locală a reamintit că acesta este primul de sutele de cazuri la care Monsanto trebuie să facă faţă în SUA pentru efectele cancerigene ale glifosatului.

Compania agrochimică, care a fost achiziţionată de farmaceutica Bayer în urmă cu câteva săptămâni, nu are o reputaţie foarte bună în lume şi a fost deja implicată în multe alte controverse.

Mai multe informaţii: CBS Seattle, Gazzete News

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură